Večeras su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u sklopu 24. Lutkarskog proljeća održani 4. Susreti književnika za djecu i mlade, te je dodijeljena nagrada pozivnog natječaja TENA za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Prema odluci četveročlanog ocjenjivačkog suda dobitnica je Selma Parisi za tekst “Mjesec i ja”.

U žiriju uz Snježanu Babić Višnjić, potpredsjednicu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, su bili Silvija Šesto predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, prošlogodišnja pobjednica Andrijana Grgičević i Viktor Lukačević, lokalni umjetnik.

„Ove godine se drugi put dodjeljuje nagrada TENA koja je na neki način čedo Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade i Lutkarskog proljeća. Htjeli smo potražiti nove dramske tekstove, da se ne oslanjamo samo na adaptacije, djela koja se vrte iz godine u godinu po hrvatskim kazalištima. Od autora smo tražili da posegne malo dublje, u svoje kreativno izvorište i da napiše neko djelo koje bi suvremenim mladim gledateljima bilo i zanimljivo i poučno. I to smo dobili u djelu „Mjesec i ja“, ovom prilikom je izjavila Snježana Babić Višnjić potpredsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade i predsjednica žirija za dodjelu nagrade TENA.

Natječaj TENA I TENICA se vodio pod šifrom, žiri nije znao čije radove ocjenjuje, te su ocjenjivali isključivo djelo. Na natječaj se prijavilo oko 20ak radova iz cijele Hrvatske za nagradu TENA, no za nagradu TENICA nisu imali dovoljno kvalitetnih radova te se ista nije dodjeljivala.

„Mjesec i ja“ je dramski komad za djecu 10+ godina. Radi se o djevojčici izbjeglici koja traži utočište na mjesecu. Inspiracija je došla djelomično iz mog osobnog iskustva jer sam prošla jedan dio toga, a i to je vrlo aktualna temu posvuda. Sasvim slučajno sam naišla na natječaj, a pošto je taj tekst dugo čučao u meni jedva je čekao da krene u svijet. Bit ovog teksta je tolerancija, prihvaćanje različitosti i to da nam različitost može obogatiti svakodnevni život. Osobno mi ova nagrada znači jako puno jer je struka prepoznala važnost toga, a s ovime mi se otvaraju i neka nova vrata u ovome svijetu. Imam još puno toga u planu“, rekla nam je Selma Parisi, autor za djecu i mlade.

Također publici su svoja nova izdanja predstavili književnici : Snježana Babić Višnjić, Nada Mihaljević, Silvija Šesto, Ratko Bjelčić, Jadranko Bitenc, Željka Bitenc i Davor Šunk ilustrator i strip autor.

„Kada smo pokrenuli ovaj natječaj želja je bila da iduće godine, nakon što proglasimo TENU, tu predstavu vidimo i na daskama, da netko iz kazališta odabere taj tekst i postavi ga. Do toga još nismo došli, ali ja vjerujem da je to moguć put“ dodala je Snježana Babić Višnjić.