11 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Nove prilike za suradnju sa organizacijama i tvrtkama iz Kine

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sa svojim suradnicima sudjelovao je na 9. poslovnom forumu zemalja Srednje i Istočne Europe i Kine u Dubrovniku u hotelu Rixos Libertas, i na taj je način otvorio nove prilike za suradnju sa organizacijama i tvrtkama iz Kine u područjima od strateškog interesa za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Bila je to prilika za pronalaženje partnera za provedbu projekata od strateškog značaja za Vukovarsko-srijemsku županiju te za širenje gospodarske suradnje i pronalaženje novih tržišta za tvrtke s područja naše županije. Tom prigodom župan Galić ostvario je niz kontakata sa sudionicima Foruma, a susreo se i s predstavnicima kineskih tvrtki koji su iskazali interes za suradnju, kao i sa sudomaćinima Foruma dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem.

Kako bi se poslovna suradnja mogla lakše razvijati nakon svečanih govora kojima je otvoren 9. poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine premijeri Kine i Hrvatske simbolično su pokrenuli web mjesto „16+1 mehanizam za koordinaciju malih i srednjih poduzetnika“ koja je svim poduzetnicima obuhvaćenih inicijativom, pa tako i poduzetnicima Vukovarsko-srijemske županije dostupna na adresi: www. ceec-china-sme.org.

Uz župana Božu Galića, dio izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije bili su pročelnica Ureda župana Sandra Pinjuh, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković, ravnatelj Razvojne Agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota i Viši savjetnik – specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

Novo poglavlje gospodarske suradnje s Kinom

Poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe (16  država) i Kine najveći je poslovni događaj ikad održan u Hrvatskoj koji je okupio preko 1000 sudionika, najviše iz Kine (preko 400) i Hrvatske (preko 200), ali i ostalih država članica inicijative 16+1 koja je službenim priključivanjem Grčke u Dubrovniku prerasla u inicijativu 17+1.


Glavni cilj Poslovnog foruma je jačanje međusobnih odnosa i gospodarske suradnje, s posebnim naglaskom na pružanje prilika tvrtkama kako bi upoznale nove potencijalne partnere i ulagače, predstavile svoje proizvode i usluge, te saznali nešto više o novim trendovima.

Na svečanosti otvorenja Poslovnog foruma okupljenima su se obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Državnog vijeća NR Kine Nj.E. Li Keqiang i ministar gospodarstva NR Kine Zhong Shan.

Premijer Plenković tom je prilikom naglasio važnost ove inicijative koja donosi nove mogućnosti za sve države i njihova gospodarstva te otvara brojne prilike za mala, srednja i velika poduzeća. „Ekonomija Kine je devet puta veća nego ekonomije svih 16 država srednje i istočne Europe, što pruža sjajne mogućnosti svima nama. Pelješki most koji smo jučer posjetili je jedinstveni simbol ulaska Hrvatske u EU ali i kineske ekonomije koja želi da im to bude ulaz u poslove sa zemljama EU“, rekao je Plenković.

Predsjednik Državnog vijeća NR Kine Nj.E. Li Keqiang najavio je snažnije otvaranje kineskog tržišta čime će se povećati veze s Europom. „Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba“, naglasio je kineski premijer i nadodao kako Peking želi suradnju i na području obrazovanja te gospodarstva. „Cilj ovog skupa je suradnja. Nadam se da nećemo samo diskutirati i raspravljati, nego se i međusobno konzultirati i surađivati, te donijeti neke konkretne zaključke“, rekao je Li Keqiang.

„Vrijeme je da se suradnja 16+1 u poduzetništvu i privatnom sektoru digne na znatno višu razinu. Vrijeme je da se svi planovi i mogućnosti o kojima razgovaramo već deveti put na ovakvim forumima pokrenu i ostvare“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 9. Poslovnom forumu zemalja srednje i istočne Europe i Kine, održanom u sklopu 8. sastanka šefova vlada Kine i zemalja SIE-a (16+1).

Naglasio je da je suradnja na području resursa i infrastrukture hvalevrijedna, ali da je to samo temelj čija će se vrijednost pokazati u broju ljudi, tvrtki i proizvoda koji će tu infrastrukturu koristiti. „Naših 16 država vidim kao poveznicu Azije i Europe, a Hrvatsku kao ulaz u tu skupinu zemalja. Iskoristite naš geostrateški položaj, luke i već razvijenu infrastrukturu kao jednu od glavnih baza za širenje na jedinstveno tržište Europske unije“, poručio je Burilović dodavši da trebamo osnažiti suradnju s Kinom u području inovacija te istraživanja i razvoja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno