3 C
Vinkovci
Petak, 19. travnja 2024.

ŽUC VSŽ: Razdoblje izgradnje, rekonstrukcije i održavanja cesta

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Nakon što su prošli mjesec završili zimsko održavanje županijskih i lokalnih cesta na području županije za Upravu za ceste Vukovarsko – srijemske županije slijedi razdoblje izgradnje i rekonstrukcije cesta, kao i redovnog i izvanrednog održavanja cesta. O planovima, odnosno najznačajnim investicijama za 2019. godinu razgovarali smo sa Željkom Galićem, ravnateljem ŽUC-a.

Radove na izgradnji i rekonstrukciji cesta koje su nadležnosti ŽUC-a započeli su nastavkom radova od prošle godine na ŽC 4148 od Tordinaca prema ŽC 4111 te je plan do kraja ovoga mjeseca, kada je i rok završetka izgradnje, završiti kompletnu izgradnju ove ceste, a riječ je o novih 2,2 kilometara ceste, rekao nam je Galić dodavši kako im još preostaje da sljedeće godine obave rekonstrukciju dijela ceste kroz samo naselje Tordinci i time bi izgradnja i rekonstrukcija ceste u potpunosti bila završena.

Kada je riječ o ostalim planovima za ovu godinu, Galić ističe da su oni veliki, a što su si i zacrtali u planu izgradnje i održavanja lokalnih cesta na području županije. “Najveći projekt ove godine biti će nam početak izgradnje lokalne ceste 46017 od Prkovaca prema Babinoj Gredi, koja je vrlo zahtjevna budući da se radi o 11,2 kilometara ceste. To je i financijski najznačajni projekt “težak” oko 20 milijuna kuna i biti će financiran iz kreditnih sredstava i upravo je u tijeku postupak za odabir izvođača radova.”, rekao je Galić dodavši da će se konačno nakon višegodišnjeg nadanja stanovnicima naselja Kladavac ostvariti želja da kroz svoje naselje dobiju asfaltiranu cestu.


ŽUC će iz vlastitih sredstava ove godine završiti rekonstrukciju ŽC 4221 od Cerne do Babine Grede, odnosno dionicu kroz Cernu u dužini od 3,2 kilometra. Procinjena vrijednost rekonstrukcije ove dionice iznosi 7,7 milijuna kuna. Ove godine u planu je i rekonstrukcija dionice ŽC 4198 u dužini jednog kilometra kroz Šarengrad, točnije kroz Zagrebačku ulicu. “Iako se radi o samo jednom kilometru ceste rekonstrukcija će biti zahtjevna budući da će se paralelno raditi sustav odvodnje i kolni prilazi. Procijena vrijednosti ovih radova je 5,8 milijuna kuna.” ističe Galić. ŽUC svake godine značajna sredstva ulaže u nove projekte,tako da je u tijeku izrada glavnog projekta rekonstrukcije dionice ŽC 4224 od Ulice Josipa Jurja Strossmayera do gospodarske zone u Otoku.

U tijeku je i izrada geodetske podloge idejnog projekta izgradnje ŽC 4234 od čvora Lipovac do Strošinaca i riječ je o jednoj od najdužih županijskih cesta. “Radi se o pograničnoj cesti dugoj 23 kilometra za koju smo odlučili ove godine krenuti u izradu idejnog projekta, a kasnije i glavnog projekta, a radi se o značajnoj cesti sa sigurnosnog gledišta budući da se proteže uz granicu RH.”, zaključio je Galić dodavši za kraj kako će i ove godine određeni dio sredstava utrošiti prvenstveno za izgradnju objekata koji se nalaze uz županijske ceste i značajni su za ŽUC i općine kojima su sklopili ugovore o sufinanciranju. Riječ je o izgradnji autobusnih stajališta na području općina Nijemci i Andrijaševci te izgradnji parkirališta u općini Gunja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno