Okruglim stolom na temu “5 minuta do 12 za dječju knjigu“ danas je započeo Prvi festival dječje knjige u Vinkovcima koji traje do subote, 28. rujna. Okrugli stol okupio je književnike, ilustratore, knjižničare i sve one kojima je pisana riječ zvanje ili zanimanje.

U maloj županijskoj vijećnici danas je održan Okrugli stol na temu “5 minuta do 12 za dječju knjigu“ na kojemu su sudjelovali organizatori i gosti Prvog festivala dječje knjige u Vinkovcima. Festival je to koji traje do subote, a koji nudi priliku djeci iz Vukovarsko-srijemske županije da sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama, književnim susretima sa svojim omiljenim piscima, ali i budu nagrađeni za svoj trud i kreativnost.

Na Okruglom stolu, kao uvodu u bogat program koji nas čeka u sljedeća dva dana, razgovaralo se ponajviše o utjecaju moderne tehnologije na knjigu i književnost te o aktivnostima koje bi pomogle da djeca i mladi počnu više čitati.

“Često smo zasuti negativnim statistikama, no postoji i ona druga, pozitivnija, strana priče. Osim što naše knjižnice sve više nude razne aktivnosti, u 2017. godini donesen je Nacionalni program poticanja čitanja tako da se događa niz pozitivnih promjena. Internet se u zadnje vrijeme koristi upravo za popularizaciju knjige – postaje mjesto na kojemu možemo razgovarati o knjigama i davati preporuke ili kritike“, rekla je Andrijana Majstorović, književnica i voditeljica Tvornice snova te dodala kako veliku ulogu u poticanju čitanja od malih nogu imaju roditelji.