17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

54. Vinkovačke jeseni u znaku šokačkoga kola i tri drage riječi

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni, moglo se  čuti na današnjoj 1. sjednici Organizacijskog odbora manifestacije, bit će održane od 13. do 22. rujna, u znaku šokačkoga kola i tri drage riječi, pri čemu se misli na Slavoniju, Srijem i Baranju, a uz temeljne priredbe tu je još pedesetak kulturnih, gospodarskih i sportskih događanja.

Na 1. sjednica Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni o programu ovogodišnjih Jeseni govorili su predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Ivan Bosančić, zamjenik župana Josip Dabro u ime Vukovarsko-srijemske županije, Stjepan Đurković, tajnik županijske Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti, Mirjam Jukić, direktorica Novosti i Ana Cvenić, autorica scenarija svečanosti otvaranja.

“Želimo da i ova godina bude barem kao prošla kada je riječ o Vinkovačkim jesenima, ali kako uvijek volimo podići tu razinu, vjerujemo da će tako biti i za 54. Vinkovačke jeseni. Mislim da je pravi trenutak da krenemo s organizacijom ovogodišnjih Jeseni. Pred nama je devet mjeseci i što ranije krenemo Jeseni će biti kvalitetnije pripremljene”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Uvjerenje kako će 54. Vinkovačke jeseni biti na boljoj razini od onih prethodnih, kako je to već uobičajeno, izrazio je i zamjenik župana Josip Dabro, a posebno raduje što se uz tradicijske povećava i broj kulturnih, gospodarskih i sportskih priredbi koje na svoj način krase i upotpunjuju Vinkovačke jeseni.

Iako je tek početak godine neke stvari već su odrađene i već na današnjem sastanku bit će zaokružena neka cjelina 54. jeseni, a sve će biti usmjereno kroz jednu tematsku priču kao što to uvijek i radimo. Inače, Folklorne večeri su ove godine od 13. do 18. rujna, Dječje Vinkovačke jeseni 14. i 15. rujna, svečano otvaranje 20. rujna, Državna smotra hrvatskog izvornog folklora 21. i 22. rujna, a kruna svega, svečani mimohod 22. rujna”, istaknuo je Stjepan Đurković.

Reorganizacija i neki novi pristup Vinkovačkim jesenima unazad nekoliko godina donijeli su ovoj manifestaciji novu kvalitetu i doprinijeli velikoj posjećenosti te su Vinkovačke jeseni sada definitivno među top tri manifestacije u Hrvatskoj, a koja bilježi gotovo do 150 tisuća posjetitelja tijekom 10 dana, istaknula je Mirjam Jukić. Grad Vinkovci je ponovno pripremio značajan program folklornoga dijela, a mi se trenutno bavimo organizacijom zabavnih popratnih sadržaja i sada već afirmiranog izlagačkog dijela. Naš Slavonski sokak je postao premalen i mi ćemo morati ići u iskorak u tom smislu”, istaknula je Mirjam Jukić dodajući i kako je ovo vrijeme intenzivnih pregovora sa sponzorima te je najavila i vizualni identitet Vinkovačkih jeseni koji će tematizirati šokačko kolo, a temeljem najvažnije vijesti za Vinkovačke jeseni i za Vinkovce u folklornom smislu, a to je zaštita šokačkog kola kao hrvatske kulturne baštine.

Dugogodišnja autorica scenarija svečanosti otvorenja Vinkovačkih jeseni Ana Cvenić istaknula kako uvijek traži neki put na kojem će povezati sve dijelove strukture scenarija. Ono što će prikazati ove godine već je spremno od 40. Jeseni, ali je stjecajem okolnosti odgađano sve do ovih 54. Jeseni. “Išla sam putem osnutka, razvoja i označavanja Vinkovačkih jeseni i njihova značaja za ovaj kraj, a u konačnici tema svečanosti otvorenja je “Tri nam drage riječi” pri čemu mislim na Slavoniju, Srijem i Baranju”, istaknula je Ana Cvenić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno