4 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

6. Filmski festival glumca: žiri, popratni program i… “Glava velike ribe”

Više od autora

- vl promo-Unatoč želji i volji da u sklopu ovogodišnjeg 6. Filmskog festivala glumca u gradu na Bosutu prikažemo i prošlotjedni najavljeni ratni film “Šesti autobus” redatelja Eduarda Galića, prije svega sam dužan izraziti žaljenje i demantirati sam sebe, jer smo iz “nekih razloga” ipak ostali bez njega.

Tako da će potvrđenim (i najavljenim) filmovima “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, “Zbornici” Sonje Tarokić, “Punim plućima” Radislava Jovanova Gonza, “Baci se na pod” Nine Violić, u natjecateljskom dijelu festivala društvo praviti i “Glava velike ribe” Arsena Oremovića, “Divljaci” Daria Lonjaka te manjinska produkcija “Ljeto kad sam naučila letjeti” Radivoja Andrića.

I naravno, nije to sve. Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) imenovalo ocjenjivački sud 6. Filmskog festivala glumca koji će i ove godine djelovati u tročlanom sastavu koje će činiti tri filmske dive: Alma Prica (Život sa stricem, Svjedoci, Halimin put, Dnevnik Diane Budisavljević), Doris Šarić Kukuljica (Nepokoreni grad, Sedma kronika, Ti mene nosiš, Plavi cvijet) i Iva Mihalić (Ćaća, Koja je ovo država, Uspjeh, Pijavice). One će odlučiti tko će ove godine biti nagrađen sad već tradicionalnim Zlatnim i Srebrnim Orionima. Orioni će i ove godine biti dodijeljeni u kategorijama na najbolja glumačka dostignuća: Najbolja glavna i sporedna ženka/muška interpretacija.

I ovogodišnji 6. Filmski festival glumca dolazi u organizaciji umjetničke udruge Asser Savus iz Vinkovaca, i održava se od srijede do srijede, od 12. do 19. listopada. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca.

Dva brata: Andrija (Nikša Butijer) i Traktor (Neven Aljinović Tot) | scena iz filma, Izazov 365 produkcija

Od Popratnog programa 6. Filmskog festivala glumaca svakako vrijedi izdvojiti ANIMAoptik, program koji je posvećen animiranom filmu i stripu, u sklopu kojeg će biti održana večer s Krešimirom Zimonićem (projekcije animiranih filmova i razgovor s  autorom, izložba stripova u predvorju kazališta od 12. do 18. listopada). Nadalje, ANIMAoptik u organizaciji Kulturnog centra Vinkovci donosi i trodnevnu radionicu pod nazivom STOP ANIMACIJE čiji će voditelji biti Davor Schunk i Vanda Čižmek. Izložba radova s radionice bit će postavljena u predvorju kazališta u srijedu 19. listopada.

Ovogodišnji EDUoptik donosi novu seriju projekcija filmova za djecu u prijepodnevnim satima u kazalištu, uz organizirani dolazak.

Kao i svake godine do sada i ovogodišnji Filmski festival glumca upotpunjuje program pod nazivom DAN D koji donosi filmovi o Domovinskom ratu.

6. filmski festival glumca i ove godine (od 12. do 19. listopada) dolazi u organizaciji umjetničke udruge Asser Savusiz Vinkovaca, te pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca. Svoju pomoć će i ove godine festivalu pružiti HAVCHDFD, Vukovarsko-srijemska županijaGradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, u čijim će se prostorima odvijati cijeli festivalski program.

Ovog ću vam tjedna predstaviti film “Glava velike ribe” kojega je po vlastitom scenariju režirao Arsen Oremović. Priča je to o malom čovjeku koja će zasigurno pronaći put do srca gledatelja… Stisnut ustaljenom svakodnevicom i financijskim dugovima, taksist Andrija (Nikša Butijer) pokušava pronaći spas u prodaji roditeljske seoske kuće u kojoj je ostao živjeti njegov brat, ratni veteran Traktor (Neven Aljinović Tot). Novcem od kuće Andrija planira pokrenuti novi biznis, zato poziva Traktora da se privremeno doseli u grad kod njega i supruge Vesne (Lana Barić). No bratov dolazak u njihovu bračnu svakodnevicu samo će još više uzburkati njihov ionako nadasve neskladan bračni odnos…

GLAVA VELIKE RIBE, 2022 | plakat filma / Izazov 365

Film “Glava velike ribe” utemeljen je na motivima istoimenog romana Ognjena Sviličića (Fraktura, 2014.). Scenarij je prošao nekoliko scenarističkih radionica među kojima je posebno plodna bila mentorska suradnja slavnog rumunjskog scenarista Răzvana Rădulescua u programu Split Script udruge Metonimija.

Arsen Oremović diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Niz godina radio je kao kritičar i urednik u Večernjem listu, a od 2017. primarno se bavi filmskom i TV režijom. Režirao je nagrađivane dokumentarce “U braku sa Švicarcem” (2013.), “Sudar u dvorcu” (2014.), “Treći” (2015.), “Tak kak je” (2018.), kratkometražni igrani film “Horvatovi” (2015.), tri sezone dokumentarne TV serije “Nesreća” (2018. – 2020 .– 2022.). “Glava velike ribe” njegov je dugometražni igrani debi.

Andrija (Nikša Butijer), Vesna (Lana Barić) i Traktor (Neven Aljinović Tot) | scena iz filma, Izazov 365 produkcija

Evo što je redatelj i scenarist rekao o svom filmu: “Kroz “prizore iz braka” unutar obitelji u kojoj nema veće bliskosti od zajedničkih objeda i naivni pogled na poduzetničke pothvate pokazuje se kontekst sadašnje Hrvatske. U njoj se još uvijek svakodnevno osjećaju ratni repovi i mutna društvena tranzicija iz starog sistema u novi koji nikako da dođe i da postane suvisao. Imamo “PTSP-jevce rata”, ali način na koji živimo proizvodi i “PTSP-jevce mira”. Glavni likovi ove sociopolitičke drame žrtve su, svaki na svoj način, vremena i prostora u kojem žive (rat, korupcija, odgoj). Ipak, premda su izdanak podneblja ovog dijela Europe, smatram da su njihove pozicije itekako prepoznatljive u svim dijelovima svijeta, naročito u uvijek prepoznatljivim bračnim situacijama i poduzetničkim pothvatima za koje su pojedinci naivno spremni založiti i vlastite kuće.

Glavne uloge u filmu tumače Neven Aljinović TotNikša Butijer i Lana Barić, dok ćemo u ostalim ulogama vidjeti Vinka Kraljevića, Lanu Meniga, Ivicu Pucar, Svena Šestaka, Nenada Cvetka, Maricu Vidušić i mnoge drugi.

Andrija (Nikša Butijer), Traktor (Neven Aljinović Tot) i Vesna (Lana Barić) | scena iz filma, Izazov 365 produkcija

Direktor fotografije je Marinko Marinkić, montažer Tomislav Pavlic, kostimografkinja Katarina Zaninović, slikarica maske Snježana Gorup, a scenograf Dino Topolnjak. Zvuk je oblikovao Tihomir Vrbanec, a glazbu skladao Toni Starešinić.

“Glava velike ribe” nastala je u produkciji kuće Izazov 365, a producentice su Katarina Prpić i Maja Vukić.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i HRT-a.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno