10 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Počela izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Danas je počela izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci na njezinoj staroj lokaciji u Zvonimirovoj ulici. Početku radova nazočili su gradonačelnik Ivan Bosančić i ravnateljica Knjižnice Vedrana Lugić.
“Moje neizmjerno zadovoljstvo proizlazi iz činjenice što je doista minimalan vremenski rok prošao od potpisivanja ugovora s izvođačima radova do samoga početka radova. Ovo je zaista velik dan i za Knjižnicu, koja ove godine slavi 145 godina od osnutka, za nas knjižničare i za sve korisnike, sadašnje i one buduće koje će privući nova Knjižnica. Ovo je jedan jako emotivan dan za sve nas, za sve Vinkovčanke i Vinkovčane koji su bili dio stare Knjižnice, koju vraćamo na njezino mjesto. Svjedoci smo kulturocida u Vinkovcima toga rujna 1991. godine tako da ovo nije velik dan samo za Vinkovce nego za cijelu Hrvatsku jer je to bila jedina narodna knjižnica koja je u potpunosti izgorjela u Domovinskom ratu”, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vedrana Lugić.
“Nakon svog tog vremena pripreme, promjene dokumentacije i svega onoga što smo morali napraviti da dođe do ovoga dana, vidimo danas na samom gradilištu strojeve i ne da sam sretan nego sam neizmjerno sretan. Drago mi je da ovaj objekt, koji je izgorio u ratu i koji su građani toliko čekali, sada kreće u izgradnju. Bit će ovo proces u kojemu ćemo morati voditi bitku s financijama i svim onim što je potrebno da bi došli do jednog ovako značajnog objekta, ali vjerujem da će na kraju svi biti zadovoljni, da će ovo biti ukras grada i da će građani biti zadovoljni izgledom Knjižnice, a svi oni koji budu dolazili u grad da će im naša Knjižnica ostati u sjećanju. Uopće ne mogu iskazati tu sreću što se danas ovdje nalazimo u ovom trenutku kada kreću radovi na Knjižnici”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.
Objekt vrijedan 47,6 milijuna kuna izgradit će vinkovačke tvrtke Watmont i Suhomont, a rok za dovršetak je tri godine 
Zgradu je projektirao vinkovački tim na čelu s glavnim glavni projektantom i arhitektom Markom Milidragom
U konačnici Vinkovci će dobiti veliku, modernu, funkcionalnu Knjižnicu posebnu po vizualnom identitetu. U izgled Knjižnice ukomponirana je simbolika Domovinskog rata te se na pročelju zgrade nalaze nepravilno postavljeni kosi ,,brisoleji“ koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi “brisoleja” predstavljaju putanju gelera, a tri nepravilna portala predstavljaju oštećenja od granata.
Površina objekta je 4.482,17 m2, a ima podrum, prizemlje i dvije etaže. U prizemlju su ulazni hol s garderobom, info pultom i dijelom za sjedenje, spremište mobilijara, dizalo i otvoreno stubište, požarno stubište, teretno dizalo, caffebar s toaletima i planiranom budućom terasom. Na I. katu nalazi se hodnik, toaleti (uključujućI toalet za invalide), ostava, kutak za roditelje, prostorije za predškolsku djecu, teen, slijepe i slabovidne, djecu i roditelje, periodika i posudba (odrasli) te uredi.
Na II. katu smještene su prostorije za administraciju, studijski rad, stručnu literaturu, elektronička radionica, prostor za radionice i programe, „Cibalitana“, „Vanja Radauš“, te prostorija za informatičara i server, kao i toaleti za posjetitelje. U podrumu se nalazi arhiva.
Izgradnja nove zgrade počinje u godini u kojoj se navršava 145. godina od osnutka Knjižnice, 29 godina od kako je u Domovinskom ratu u napadu srbočetničkog agresora do temelja izgorjela zgrada tadašnje Narodne knjižnice i čitaonice, 28 godina od kako je Knjižnica počela s radom u sadašnjem prostoru u Gundulićevoj ulici te 13 godina od kako se krenulo s aktivnostima na projektu u Zvonimirovoj ulici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno