Foto: Brainlamp
Iako je pjesma “Djedova dezinfekcija” objavljena na zadnjem albumu “Kužiš, kopčaš, kapiraš il kontaš” krajem 2019. godine, tek sad u ovim izvanrednim okolnostima nalazi svoj put do slušatelja, koji očito u svemu pokušavaju pronaći malo duhovitosti i smijeha, kojeg nam svakako svima trenutno nedostaje.
Djedovu dezinfekciju napisao je član benda Marko Pavić još kao klinac, kaže, kada je svake godine tijekom školskih praznika boravio na selu kod bake i djeda, gdje im je kroz igru pomagao pri seoskim poslovima, između ostalog u sakupljanju šljiva od kojih se poslije “pekla rakija”.
“Ovu pjesmu posvećujem svom djedu Anti, koji je uvijek svojim prijateljima i susjedima uz kucanje malih staklenih čašica, s dvjema oslikanim šljivama, kroz šalu govorio kako je rakija medicina i kako dezinficira sve vrste bakterija i virusa. Uz tu priču kako se on uz rakiju razilazi od svih mogućih bolesti, rado je nasmijavao svoje sugovornike objašnjavajući im kako još “svako jutro nešto slatko pojede da se bakterije skupe na jedno mjesto, onda pije kavu da im zacrni pred očima, zatim šljivu trzne da vragove eliminira”. Tako je i nastao stih ‘’moja rakija, moja rakija, moj rak i ja igramo se razlaza…” ..zapamtio sam tu igru riječi i morao sam je staviti na papir pa je na kraju sve skupa završilo u ovoj šaljivoj pjesmi.” – poručuje Marko Pavić iz benda i dodaje kako se nada da ovu vrstu dezinfekcije ipak nitko neće shvatiti preozbiljno.
Glazbu i tekst potpisuje Marko Pavić, aranžman Analiza UmA, a pjesma “Djedova dezinfekcija” snimljena je u AnTonStudio by Anto Pavić, a za mix i mastering zaslužan je Vojkan Runjaić iz studija ROX.
Video spot je snimljenim u karantenskim okolnostima u kojima je kamera mobitela ulovila sve što je jednom skromnom izoliranom čovjeku potrebno.