Foto: Radan Popović
Na današnji dan, 7. svibnja 1989. u jugoslavenskim se kinima počela prikazivati kultna generacijska omnibus komedija “Kako je propao rokenrol”. Film je nagrađen na pulskom filmskom festivalu Zlatnom arenom za montažu.
Film se sastoji od tri zasebne priče – “Do izvora dva putića” (r: Zoran Pezo), “Nije sve u ljubavi (ima nešto i u lovi) (r: Vladimir Slavica) ” i “Ne šalji mi pisma” (r: Goran Gajić) – svaku od kojih je napisao i režirao drugi scenarist i redatelj.
U prvoj pratimo mladića Komu, propalog rokera, koji želi dokazati ocu producentu kako novokomponirana glazba može biti bolje od njegove. Zbog toga se Koma transformira u misterioznog maskiranog folk pjevača poznatog kao Nindža. Nakon priče koju potpisuje Zoran Pezo slijedi ona Vladimira Slavice. U njoj se Drakula ludo zaljubljuje u plavušu koja ga i bez glogovog kolca, srebrnog metka ili sunčevog svijetla uspijeva lišiti vječnog života. U posljednjem dijelu nastalom pod redateljskom palicom Gorana Gajića pratimo jedan par, šivačicu Evu i muzičara Đuru. Oni imaju harmoničnu vezu u koju raskol uvodi ljubavno pismo…
Dijelove povezuje lik Zelenog zuba, koji je alter ego Dušana Kojića. Priče su smještene u kontekst popularne i mladalačke kulture u Jugoslaviji neposredno prije njenog raspada te obiluju satiričnim i apsurdnim humorom, kao i elementima farse.
Odlična filmska glazba je nastala zajedničkim trudom Vladimira Divljana (Do izvora dva putića), Srđan Gojkovića (Nije sve u ljubavi / ima nešto i u lovi) i Dušan Kojića (Ne šalji mi pisma + Zeleni Zub) – koji su skladali glazbu za svaki pojedini segment.
Glavne uloge su realizirali Sonja Savić, Srđan Todorović, Anica Dobra, Nebojša Bakočević, Vesna Trivalić, Branko Đurić, Bogdan Diklić, Petar Kralj, Bata Živojinović, Dragan Bjelogrlić, Branimir Brstina, Žika Milenković, Ratko Tankosić i dr.