Unatoč lošoj vremenskoj prognozi i kiši, a na radost svih zaljubljenika u tradicijske običaje i bogatu slavonsku gastronomsku ponudu, danas su održani 7. Dani salaša Tena. Ova nadaleko poznata, gastronomsko – zabavna manifestacija, održana je u dobro poznatom ambijentu, a organizator, društvo Boso, utemeljio ju je kako bi očuvao tradicijsku kulturu i baštinu na području Slavonije. Njena se popularnost iz godine u godinu potvrđuje velikim brojem posjetitelja i sudionika, a svakako najpopularniji dio je pekmezijada – spravljanje pravog, domaćeg pekmeza od plavih šljiva i to na starinski način, u kotlu.
Ove godine snage u umijeću kuhanja pekmeza odmjerilo je 25 ekipa širom županije, iz Vukovara, Slakovaca, Vođinaca, Cerne, Nuštra, Vinkovaca. Najbolji se pekmez ocjenjivao u tri kategorije – boja, okus i gustoća, a stručni žiri sastojao se od šest članova. Sponzori Dr. Oetker i Di-go kvasac imali su po jednog predstavnika u žiriju, isto kao i prošlogodišnji pobjednici, dok su ostali članovi žirija izabrani među sudionicima pekmezijade, a svi oni zajedno dali su svoje ocjene od 1 do 10 za svaki pekmez posebno.
“Drugu smo godinu zaredom na pekmezijadi, a tajna našeg pekmeza je starinski način pripreme – vatra, šljiva, šećer i točno sedam žličica ljubavi”, rekao je sudionik Pavo Kovačević iz Đakova.
Prošlogodišnji pobjednici, Udruga Hrvatska žena Vođinci, i ove su se godine okitili titulom najboljih. Drugoplasirani su bili Profi Tim iz Vinkovaca, dok je treće mjesto pripalo ekipi Fontana Nuštar.
Poduzeće Boso najbolji je pekmez nagradio iznosom od 2.500,00 kuna, dok su drugoplasirani dobili 1.500,00, a oni na trećem mjestu 1.000,00 kuna. Osim glavnih, svi ostali dobili su utješne nagrade, odnosno poklon iznenađenja od sponzora Henkel. Kao i svake godine dosad, obiteljska tvrtka Šafran poklonila je svim sudionicima pregače i tako se pobrinula da svi ostanu koliko toliko čisti.
Osim toga, ekipa “Snaše frčkulje” iz Komletinaca svoj su stol uredile na poseban način i zbog toga pobijedile u kategoriji Najljepši stol.
Ulaz je cijeli dan bio slobodan, a za sve posjetitelje pripremili su i bogatu gastronomsku ponudu pa je tako na meniju bio šaran na rašljama, janjetina i teletina ispod peke, roštilj plata za dvoje, čobanac, pita ispod peke od sira, krumpira, mesa, poderane gaće, a za one mlađe pripremili su i ćevape, pljeskavice u lepinji i još mnogo toga. Uz bogato uređene stolove, posjetitelji jedinstvenog ambijenta salaša Tena uživali su u sajmu autohtonih slavonskih proizvoda na kojemu je bio ponuđen velik broj domaćih proizvoda i rukotvorina. Uz prigodnu prodaju i degustaciju, posjetitelji su se i ove godine imali priliku okušati u lončarenju koje se održalo u sklopu radionice na sajmu. Uz slasne delicije, zabavu, sport, svi prisutni uživali su u ugodnim zvucima tamburice za koje su bili zaduženi dečki iz TS Ringišpil.