16 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Na 25. Vinkovačkom karnevalu 20 skupina

Više od autora

- vl promo-

U mjesecu smo poklada i maškara, a Udruga „Vinkovački karneval” i ove je godine organizirala karnevalska događanja u Vinkovcima, u trajanju od 17. do 19. veljače. Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom Vinkovci ponovno oblače karnevalsko šarenilo.

Sve počinje sutra u 18 sati u Meraji tradicionalnim preuzimanjem ključeva grada i izložbom fotografija „Četvrt stoljeća karnevala u Vinkovcima” koja predstavlja retrospektivu postojanja i djelovanja Udruge Vinkovački karneval.

Dan poslije slijedi okosnica manifestacije, dugo iščekivana dječja karnevalska povorka u pješačkoj zoni koja počinje u 10 sati. „Ponovno se vraćamo u šareni sklad boja, dječjeg osmjeha i zabave. Kao i svake godine, djeca, sudionici povorke, marljivo izrađuju kostime i osmišljavaju scenski nastup, što potiče kreativnost, međusobnu suradnju i uvažavanje različitih mišljenja. Sve to je od iznimne važnosti u emocionalnom razvoju djeteta. Iako se skupine natječu, nije važna pobjeda – važna je igra, zabava, solidarnost, prijateljstvo. Ako to ostvarimo, svi smo pobjednici”, poručuju organizatori.

Cijela priča bit će zaokružena u nedjelju 19. veljače na Trgu Vinkovačkih jeseni vraćanjem ključeva grada i paljenjem bušara čime će otjerati svo zlo koje nas je snašlo u protekloj godini. Sve počinje u 18 sati. Bušare će, pojasnio je predsjednik udruge Ivan Stažić, ove godine pripremati Dječji vrtić Medenjak, koji su ujedno i pobjednici zadnje održane povorke, dodavši kako će ove godine u 20 prijavljenih skupina centrom grada prodefilirati više od 700 sudionika. Velika je to organizacija, kao i broj sudionika gdje pomno treba paziti na svaki detalj kako bi sve prošlo onako kako je zamišljeno. „Svake godine pobjednike bira stručni žiri koji je neovisan od svake skupine, ali stručan u svakom pogledu nekog dijela njihovog predstavljanja, izvedbe i kostima”, rekao je Stažić.

Dodaje kako je maskota karnevala i dalje već svima znani Brcko, a zadužena za glazbu je Ema, koja će ujedno i voditi program. Glavna nagrada, kao i svake godine u zadnjih 25 karnevala bit će put u Opatiju na Dječji karneval iduće godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno