16 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Završio redovan rok za prijavu mature, najviše učenika pisat će matematiku

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Sve do 15. veljače maturanti su mogli prijavljivati ispite državne mature u redovitom roku. Ispite je prijavio ukupno 30.201 kandidat, od čega njih najviše dolazi iz strukovnih škola – 16.050. Gimnazijalaca koji trenutno planiraju pisati maturu je 10.831, dok je od ostalih pristupnika ispite prijavilo 3.320 osoba, piše Srednja.hr.

Gledano po predmetima, najviše prijava ima Matematika, ukupno 28.776, s time da više pristupnika planira pisati osnovnu razinu, njih 16.760, dok je višu u redovnom roku prijavilo 12.016 pristupnika. Slijedi Hrvatski jezik, koji se ove godine po prvi puta provodi na jedinstvenoj razini, a prijavilo ga je 28.390. Engleski jezik prijavilo je ukupno 27.348 pristupnika, od čega njih više piše višu razinu – 18.485, dok su osnovnu prijavila 8.863 pristupnika.

Od izbornih predmeta najčešće prijavljivani i ove je godine Fizika koju trenutno planira pisati 7.738. Slijedi Biologija s 5.239 prijava, zatim Politika i gospodarstvo koju planira pisati 4.926 osoba te Kemija koju će pisati 4.049 kandidata. Broj prijava ostalih ispita možete vidjeti ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Međutim, pišu na portalu, ovo nije konačno stanje s brojem prijava. Sada počinje teći naknadni rok za prijavu, promjenu i odjavu ispita, no njega maturanti i ostali pristupnici mogu koristiti samo uz opravdane razloge. U takve ulaze teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća  i slično.

Rok za naknadnu prijavu i promjenu ispita je 2. svibnja, a za to potrebno je podnijeti poseban zahtjev i dokumentaciju koja ga opravdava.

I rok odjave ispita je 2. svibnja. Učenici koji završavaju školovanje u Hrvatskoj ispite odjavljuju u svojim školama tako da se jave ispitnomu koordinatoru koji ih upućuje u daljnje postupanje. Ostali pristupnici javljaju se NCVVO-u na adresu odjava.dm@ncvvo.hr, nakon čega će dobiti naputak o daljnjim postupcima. Oni kojima je odobrena prilagodba ispitne tehnologije kod slanja zamolbe za promjenu ispita, promjenu razine ispita i odjavu ispita trebate poslati obavijest i na adresu prilagodba.dm@ncvvo.hr.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno