U suradnji Ministarstva poljoprivrede i Vukovarsko-srijemske županije, u Vinkovcima je danas održana radionica na temu afričke svinjske kuge i njenog utjecaja na daljnji rad i poslovanje subjekata, namijenjena prvenstveno uzgajivačima svinja, klaoničarima, prerađivačima mesa i svima onima koji su pogođeni mjerama suzbijanja i kontrole afričke svinjske kuge.
„S jučerašnjim danom smo imali 589 izbijanja na području zone ograničenja, 586 u Vukovarsko – srijemskoj županiji, a 3 na području Brodsko-posavske županije“, izvijestila je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede i predsjednica Nacionalnog stožera za suzbijanje afričke svinjske kuge, Tatjana Karačić.
Također je istaknula: „Mjere se intenzivne poduzimaju vezane za samo suzbijanje bolesti kod potvrđenih slučajeva na gospodarstvima, ali isto tako preventivne proaktivne mjere, popisa gospodarstava i životinja, klanja životinja. Sve ono što je preduvjet za zaustavljanje i usporavanje virusa. Trenutno se provode popisi gospodarstava koja su u završnoj fazi, rekategorizacije gospodarstava koja nisu bila kategoriji 3 ili 4, znači da u potpunosti udovoljavaju biosigurnosnim mjerama, a na onim gospodarstvima koja iz bilo kojeg razloga neće moći udovoljiti biosigurnosnim mjerama svinje će ići na klanje (trenutno ih je 10 na području RH), meso može ići na obradu sukladno EU uredbi. Usmrćeno je do sada 12 tisuća svinja, dnevno imamo određeni broj novih prijava sumnji na koje promptno izlazimo na teren, veterinarske službe djeluju odmah. Sva gospodarstva na kojima je potvrđena bolest ili postoji klinička slika ili epidemiološka povezanost s bolesnim gospodarstvom preventivno se usmrćuje kako bi se zaustavilo širenje virusa.“
Ilija Stević, inače magistar veterinarskih znanosti iz područja patologije svinja istaknuo je svoju zabrinutost te rekao kako potrebno donijeti mjere i uredbu takvu koja će biti učinkovita i stručnom podlogom potkrijepljenja.
„Nije nam nimalo lako u posljednje vrijeme. Kad se tek sve počelo događati bilo je teško, ali sad barem znamo da više tih svinja nema, da ćemo čekati s proizvodnjom, ohladili smo se. Došli smo ovdje da čujemo neke konkretne podatke, što i kako dalje“, rekao je Dragan Modic iz Bošnjaka, proizvođač ratarskih kultura, bavi se uzgojem i tovom svinja i proizvodnjom tradicionalnih mesnih proizvoda.
Ubijeno mu je 210 svinja.
„Ako žele da ovdje netko ostane i opstane moraju poduzeti tisuću mjera da se proizvodnja pokrene što prije. Šteta se ne može zbrojiti, krmače su trebale dati prasce, ja ih utoviti i prodati. Država se obvezala pomoći, neka pomogne, ali nama je pomoći previše. Ne treba nam ni pomoć ni poticaji, nama treba omogućiti da radimo, mi smo ljudi koji to želimo, samo nam trebaju uvjeti. Hajmo nešto napraviti, moramo ovdje živjeti, ali i raditi kako bi nam djeca ostala kod kuće“, dodao je.
Župan Dekanić je ponovno rekao kako se svim silama nastoji očuvati svinjogojstvo u našoj županiji: „Nismo u početku bili zadovoljni s određivanjem administrativne granice županije kao granice zabrane trgovanja, činimo sve da to promijenimo. Nisu sve svinje imale kugu, ali su bile potencijalno u opasnosti. Da bi napravili određeni koridor i zaustavili širenje poduzimane su mjere usmrćivanja i zdravih svinja. U početku je to išlo nešto sporije, sada je sve puno bolje organizirano i naziru se promjene u uredbama i naredbama.“
Značaj održavanja ove radionice, napominje, izuzetno je velik.
„Mislim da su mjere sveobuhvatne i da ćemo kroz ovakve radionice dobiti više informacija i moći bolje reagirati, da se iz ove situacije izvučemo sa što manje štete. Dat ću sve od sebe da naši ljudi ne budu na gubitku, da budu obeštećeni za svoju stoku i za izgubljenu dobit kroz proizvode koje su plasirali na tržište, ali i da ne izgube svoje partnere s kojima imaju dugogodišnju suradnju. Danas smo ovdje da bi proizvođači i prerađivači također dobili informacije kako i u kojim uvjetima mogu nastaviti svoj posao, koje su opcije ako pređu na nešto drugo, a važno je napomenuti i kako se novim mjerama predviđaju odštete ne samo po grlu, nego i za tvrtke koje su se bavile proizvodnjom i imale velike gubitke. To oštećuje naše gospodarstvo i smanjuje broj radnih mjesta.“