22 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Jesmo li spremni? Vodni val će biti ozbiljan, ali ne bi trebao ugroziti sigurnost

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Vukovaru je održana izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

„Vodni val je danas udaljen 400 kilometara od Hrvatske i negdje u srijedu treba ući na područje Republike Hrvatske na Batini”, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Više stotina radnika iz vodnog gospodarstva je na terenu, uspostavljene su redovne mjere obrane od poplava, dostavljaju se vreće, zatvaraju se i kontroliraju sve hidrotehničke građevine kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju. Za potrebe stanovništva koji se sami mogu obraniti (Opatovca, Šarengrada i Iloka) bit će dopremljene vreće pa će neke od mjera obrane od poplava građani sami moći odraditi.

„Osim rada koji provode Hrvatske vode u koordinaciji s Vladom i stožerima, za sada je najvažnije izvještavati javnost. Važno je dati odgovore kako bi što više pomogli građanima, učiniti ovu obranu od poplava u potpunosti sigurnom, ali i da budu najmanje štete po stanovništvo, s obzirom na to da se sva imovina svake naše obitelji treba zaštiti koliko god je to moguće. Tome će doprinijeti i sve službe nadzornih stožera”,ohrabruje Đuroković.

Sve je, dodaje, prema prognozama. Vodni val će biti ozbiljan, ali ne više od toga da bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Trebat će puno rada, kontrole i ozbiljnosti da sve bude kako treba, a u stanju pripravnosti bit će i 300 vojnika za ovo područje.

„Na području Hrvatske nigdje nema problema s ni jednom drugom rijekom. Jedina potencijalna opasnost je cijeli Dunav, 138 kilometara toka Dunava u Hrvatskoj i jedan dio uspornih nasipa uz Dunav, tako da ćemo pozornost posvetiti i uspornim nasipima i uz rijeku Vučicu, pratit će se situacija jer će dunavske vode ući i u Vuku, ali sve su to znani scenariji i djelatnici Hrvatskih voda odradit će svoj posao”, umiruje generalni direktor Hrvatskih voda.

Hrvatske vode pripremljene su i na veće vodostaje, čak na one kakvi su zabilježeni 2013. godine. No, prema uzvodnim vodomjernim stanicama, oni bi trebali biti oko 40 centimetara niži, a linija obrane bit će podignuta na 725 cm. U trenutku proglašenja izvanrednih mjera za područje cijele Baranje i Vukovara, kreću danonoćni obilasci nasipa, a do tada su u režimu rada do mraka.

„Sastavni dio obrane od poplava su i podviri, procjeđivanja i nestabilnost nekog temeljnog tla pa je najbitnije na vrijeme reagirati. Ali, prije toga mora se sve na vrijeme opaziti. Imamo i materijala i ljudi dovoljno, u nekim kritičnim situacijama osigurana je i pomoć pripadnika Hrvatske vojske, ne sumnjam da neće svoj doprinos u slučaju potrebe dati i vatrogastvo kao i svi dijelovi strukture Civilne zaštite u Hrvatskoj”, zaključio je Zoran Đuroković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno