13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Čuvar baštine Tradicijski sokak Srednje strukovne škole

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Vrijedne učenike Srednje strukovne škole Vinkovci Ivana Čulu i Luku Lovrića zatekli smo s još dvojicom kolega kako marljivo rade za stolom pored ulaza u „Tradicijski sokak” kojeg ova škola organizira po četvrti put.

„Ocrtavam slova na papiru, Ivan reže, a drugi kolega lijepi kukuruz na to. Uživamo u tome što radimo, ipak je bolje biti ovdje nego na nastavi”, našalio se Luka.

Pilot projekt „Tradicijski sokak” u Srednjoj strukovnoj školi osmišljen je kao čuvar baštine, a nositelji i glavni krivci za njega su turistička skupina „Istraživači baštine” i učenička zadruga „Vridne ruke”.

„Osmislili smo ga na način da iskoristimo potencijal koji imamo u školi i općenito potencijal baštine oko nas. Shvatili smo kako je najbolje da naši učenici pa i mlađi naraštaji uče o svojoj baštini iz prve ruke kroz susret s predmetima, običajima, literarnim izričajima, radionicama i slično. Odlučili smo svake godine uvesti nešto novo, imamo neke nove dionike koji su nam se pridružili u našem naumu da osvijestimo mlade o tome što sve vrijednog imamo”, objasnila nam je voditeljica turističke skupine „Istraživači baštine” Miljenka Vujeva i poručila kako mladi, nažalost, slabo poznaju vlastite tradicijske vrijednosti pa oni odijevanjem učenika u narodne nošnje i izradom tradicijskih predmeta tradiciju otimaju zaboravu.

Ove godine Tradicijski sokak organiziran je u dva dana, a danas su ga posjetili mališani vrtića Lenije, koje smo zatekli u šokačkom kolu. Sudjelovali su u radionici na temu Vinkovačkih jeseni i kukuruza odnosno svega što se od njega može napraviti. Uslijedilo je interaktivno predavanje Marka Sabljakovića u koje su uključeni učenici škole.

Drugog dana, program je zamišljen za učenike osnovne škole iz Komletinaca i OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca.

„Tako širimo suradnju i učimo jedni od drugih. Ono što bismo još istaknuli je to da je s nama već treću godinu udruga „Divan” iz Cerne. Tako da nam je poanta, između ostalog, povezati se s dionicima koji su aktivni nositelji i čuvari baštine izvan obrazovnih ustanova”, dodaje Vujeva.

U ovaj projekt uključen je veliki broj učenika, oko 100, iz različitih sektora; od literarnog dijela, frizera koji rade tradicijske frizure do krojača koji izlažu modne tradicijske detalje i soboslikara koji izrađuju natpise.

Svatko daje svoj doprinos kako bi očuvali dio naše baštine što je za svaku pohvalu.

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno