23 C
Vinkovci
Utorak, 8. listopada 2024.

Kako i zašto se prstenuju divlje ptice, znaju u Nijemcima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na izletištu Sopotac u Općini Nijemci Svjetski dan ptica selica obilježen je prstenovanjem ptica, prikazali su iz Turističke zajednice.

FOTO: Visit Nijemci – Turistička zajednica Općine Nijemci

Znanstveno ovo je metoda istraživanja koja se temelji na individualnom obilježavanju divljih ptica, pojasnili su, a koliko je ono važno demonstrirao je ovlašteni prstenovač, biolog Adrian Tomik.

Ove godine najveći je broj prstenovanih ptica u Nijemcima do sada, gotovo njih 30.
Pojašnjavaju kako sve ptice nakon postupka prstenovanja odmah neozlijeđene puštaju na slobodu na mjestu gdje su ulovljene.
FOTO: Visit Nijemci – Turistička zajednica Općine Nijemci
Svako opažanje tako prstenovane ptice (tzv. ‘nalaz’), bilo preko njezina opažanja iz daljine, ponovnog hvatanja i puštanja govori o njezinu životu, posebno o putu kretanja.

Prstenovači svoje godišnje izvještaje o prstenovanju predaju Zavodu za ornitologiju, prstenovačkoj središnjici za Hrvatsku. Ondje se podaci prikupljaju, digitaliziraju i analiziraju. Rezultat je, pojašnjavaju proces iz Turističke zajednice, godišnje izvješće o prstenovanju Zavoda, koji se potom šalje EURING-u, svim prstenovačkim centralama u Europi i svim suradnicima te se objavljuje u časopisu LARUS.

Podsjetimo, Nijemci su i naš Centar za promatranje ptica, a na izletištima Sopotac i u Arboretumu moguće je u samo sat vremena uočiti više vrsta ptica za što je na drugim lokacijama potrebno i nekoliko dana.

Gak – pogrbljena i noćna ptica iz porodice čaplji, žuta, siva i bijela čaplja, crna i bijela roda, orao štekavac, žličarka, crna lunja, vodomar, bregunica, neke su od nabrojanih koje uz dalekozor možemo promatrati u letu iznad svog omiljenog staništa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno