U Vinkovcima je prošli tjedan održan stručni sastanak ovlaštenih veterinara i veterinarskih inspektora Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije na temu trihineloze. Nakon relativno dužeg razdoblja stabilnosti po pitanju pojavnosti trihineloze, ove je godine pred jesen na tovilištu svinja na području Osječko-baranjske županije utvrđen velik broj zaraženih životinja te u manjoj mjeri na jednoj farmi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. S obzirom na to da dolazi sezona slavonskih svinjokolja, stručnjaci iz područja veterine, okupili su se s ciljem da razmijene iskustva i informacije kako bi i ova sezona bila što uspješnije odrađena kako zbog zdravlja ljudi, tako i zbog zdravlja životinja. “Ove godine imamo jedan neočekivan i izvanredan povećan broj trihineloznih svinja, a to odstupa od svih dosadašnjih nalaza u zadnjih 20 godina. Prije 10 godina započeo je trend kontinuiranog smanjivanja broja pozitivnih svinja u zemlji. Usporedbe radi, prošle smo godine imali samo 5 pozitivnih svinja, a do studenoga ove godine utvrdili smo čak 187 pozitivnih trupova”, istaknuo je Davor Balić, voditelj laboratorija za dijagnostiku Veterinarskog zavoda Vinkovci, referentnog laboratorija za trihinelozu na području Hrvatske. Na pitanje koji je uzrok ovakvom povećanom broju trihineloznih svinja, Balić je odgovorio da su službe trenutno terenu, rade se izviđanja i prikupljaju informacije, ali i da konkretnih odgovora na to pitanje još uvijek nema. Stručnjaci upozoravaju građane da se kod svinjokolja drže protokola te da ne konzumiraju meso dokle god od mjerodavnog tijela nije utvrđeno da je negativno na nametnike, jer trihineloza je izuzetno opasna bolest.
Životinja koja je zaražena trihinelom to ni na koji način ne pokazuje, pa se uz pomoć vanjskih znakova ne može reći jeli neka životinja zaražena ili nije. Trihinelom se mogu zaraziti domaće i divlje životinje, svinja domaća i divlja, pas, mačka, jazavac, lisica, medvjed, ali na žalost i čovjek. Kao strano tijelo, ličinke trihinele izazivaju upalnu reakciju mišića koja je izuzetno bolna. U mišićima se učahure i takve mogu ostati žive nekoliko desetljeća. Da trihineloza nije niti malo bezazleno oboljenje govori i činjenica da od 5-35% ljudi zaraženih trihinelom umire uslijed oštećenja srčanog mišića i upale pluća. Vlasnici mesnica u Vinkovcima složni su da u zadnje vrijeme ipak nisu primijetili probleme oko trihinele, te da opasnosti i brizi nema mjesta. “Trihinele na našem području nema već dugi niz godina, ali bez obzira na to, sve meso koje dolazi u mesnicu višestruko je pregledano i kontrolirano od svih nadležnih službi i kod nas i u klaonicama. Tako da građani apsolutno nemaju razloga za strah, mogu slobodno uživati u domaćem, svježem mesu”, kaže Goran Miličević, vlasnik mesnice “M” u Jelačićevoj ulici. Svinjogojce osim trihinele ove godine brine i prilično suha i topla jesen, odnosno visoke temperature za ovo doba godine koje nisu pogodne za svinjokolje. I o jednom i o drugom problemu razgovarali smo s Vladom Ferbežarom iz Otoka, uzgajivačem crne slavonske pasmine svinja i nadaleko poznatim proizvođačem suhomesnatih delicija, koji nas također uvjerava da naš, vinkovački kraj, u zadnje vrijeme nema problema s trihinelom. “Može se reći da je trihinela na našem području gotovo iskorijenjena u zadnjih desetak godina, iako ja nikada s tim nisam niti imao problema. Moje svinje su zatvorene, jesu na ispaši ali kontroliranoj i što je još važnije dobro su uhranjene. Gladna svinja pojesti će sve, pa i zaraženog štakora i zato je važno da svinjama ne fali hrane”, pojašnjava Ferbežar. I sam je zabrinut zbog ovakvih vremenskih prilika u vrijeme svinjokolja, te svima onima koji se pripremaju za svinjokolju poručuje da pričekaju da se niže temperature ustale. Ukoliko bi se, kako tvrde neki prognostičari, početkom prosinca vratile dnevne temperature od 10 do 15 stupnjeva celzija onda nije preporučljivo kretati s klanjem. Naravno to se odnosi prije svega na domaćinstva koja svinjokolju rade za vlastite potrebe i nemaju prilagođene komore za skladištenje i sušenje mesa.