Vinkovci bi ove jeseni, ako sve bude išlo po planu, trebali biti domaćin brojnim proizvođačima tradicijskih proizvoda, a samim time i velikom broju gostiju koji vole domaće suhomesnate proizvode i dobru “kapljicu”. Prvi vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena trebao bi se održati u subotu 26. listopada, najavili su to na današnjoj medijskoj konferenciji predstavnici Grada i udruge Vinkovački šokački rodovi. “Ako se okrenemo oko sebe, vidjet ćemo da većina mjesta u našem susjedstvu ima nekakav sajam, vašar ili izložbu tradicijskih proizvoda. Vinkovci kao metropola Šokadije i ovog našeg slavonskoga kraja također zaslužuju jedan ovakav festival, koji će okupiti sve naše proizvođače na jednom mjestu i dati im priliku da predstave svoje proizvode. Festival, koji ćemo organizirati u dvorani Barun Trenk, a koja će, nadamo se biti puna izlagača, trebao bi trajati cijeli dan, od otvorenja u jutarnjim satima, pa do podijele nagrada i svečane večere za sudionike prije svečanosti zatvaranja”, ističe predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir Liščić. Profesor s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i jedan od idejnih začetnika ove priče, Vinkovčanin Đuro Senčić, napomenuo je da će festival imati i stručni dio, te da će sav posao oko istog obaviti znanstvenici ovog fakulteta.
“Cilj nam je prije svega da ova manifestacija ima promotivni karakter, da se predstave sami proizvođači i njihovi proizvodi, ali isto tako da ima i edukativni i marketinški, odnosno prodajni karakter. Naravno da je u svemu važan i onaj kulturološki, te turistički dio. Činjenica je da Slavonija, u odnosu na neke druge Hrvatske regije zaostaje u brendiranju svojih proizvoda. Mi smo uglavnom proizvođači sirovine, proizvodimo meso za istarski, drniški ili dalmatinski pršut, dok sami ne proizvodimo svoju šunku. Iz tih razloga smatramo da naše proizvode trebamo više vrednovati, finalizirati ih kroz proizvode dodane vrijednosti i na taj način unaprijediti naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te pridonijeti smanjenju odlaska mladih obitelji iz naših sela”, objašnjava Senčić. Inače, profesor Senčić autor je nekoliko znanstvenih knjiga upravo o domaćoj šunki i kulenu, te crnoj slavonskoj svinji, a sudjelovao je i u ocjenjivanju tih proizvoda na brojnim smotrama u Slavoniji. Sa željom da ovaj festival postane najveća i najpoznatija smotra tradicijskih prehrambenih proizvoda u ovom dijelu Hrvatske, organizatori imaju u planu kroz godine sve više razvijati festival, koji bi u budućnosti trebao sadržavati i razne simpozije, okrugle stolove, turističke manifestacije, kulturne priredbe i sve ono što će privući ljude u Vinkovce. Tu bi veliku ulogu trebala odigrati i Turistička zajednica Vinkovci koja će, uz Vinkovačke jeseni i Rimske dane, “na raspolaganju” imati još jednu veliku manifestaciju. “Očekujemo da će ova manifestacija biti prepoznata od svih naših sugrađana, ali i od samih sudionika, koje pozivam da se prijave u što većem broju. Naravno da se prije svega veselimo dolasku posjetitelja i turista u naš grad, svjedoci smo da manifestacije sličnog koncepta imaju dobru prolaznost u Hrvatskoj. Gastro festivali su uglavnom popularni i dobro posjećeni, jer činjenica je da je gastronomija jedan od ključnih motiva dolaska turista. Naš kraj poznat je upravo po gastronomiji, iako još uvijek imamo prostora za napredak i razvoj ponude”, naglasila je direktorica vinkovačke turističke zajednice Martina Matković. U Hrvatskoj nema puno ovakvih festivala, nešto slično postoji u Orahovici, pod nazivom “Sajam vina i kulena”, koji ipak ne obuhvaća toliki spektar proizvoda koliki će obuhvaćati vinkovački festival, pa je ovo prilika koja se mora iskoristiti.