13 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Napokon jednaka kvaliteta proizvoda u EU

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Europske institucije konačno su odlučile zabraniti plasiranje proizvoda dvostruke kvalitete na europsko tržište, objavila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Europska komisija, Europski parlament i Europsko vijeće usuglasili su rješenje problema različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije. “Stvorena je zajednička pozicija između triju institucija. Najvažnije je da se zabranjuje praksa plasiranja proizvoda dvostruke kvalitete na zajedničkom europskom tržištu”, rekla je Borzan

U konačnim pregovorima odlučno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi nadopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a kazna proizvođačima za kršenje legislative za proizvođače bit će do 4% ukupnog prometa. “To je iznos koji će svaki proizvođač svakako uvažiti jer ukupan promet od 4% velika je stavka”, smatra Borzan.

Međutim, postoje i određeni izuzeci od primjene ove prakse poput poštivanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda. “U tom slučaju smatram da je to pozitivno jer potiče lokalno poljoprivredno gospodarstvo i omogućava građanima da zadrže one okuse na koje su navikli kroz čitav svoj život”, napominje.

Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti do kolovoza 2022. godine kako bi se utvrdilo funkcionira li u praksi te treba li unositi dodatne izmjene. Idući će tjedan ovu varijantu usvajati i Vijeće. Europski parlament direktivu usvaja na plenarnoj sjednici sredinom travnja čime će proces biti potpuno završen.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno