10 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. rujna 2024.

“Bog postaje čovjekom kako bi nam se sam objavio”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona noćas je, s početkom u 12 sati, održana centralna božićna misa polnoćka kojom su vjernici katoličke vjeroispovijesti dočekali svoj veliki blagdan Božić.

Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a misno slavlje predvodio je i propovijedao novi župni vikar Patrik Križanac. Misi je prethodilo svečano unošenje svijeće koju su tradicionalno u crkvu unijeli članovi Vinkovačkih šokačkih rodova u narodnim nošnjama.

„Poruka svete noći je da se nemamo čega bojati. To je bila poruka koju su anđeli donijeli pastirima i preko njih svima nama. Snaga te poruke će danas i uvijek odjekivati u onima koji istinski slave rođenje Isusa Krista, a istinski slavitelji su oni koji će se prije svega prikloniti Isusu Kristu, baš onako kako su to činili Djevica Marija i Sveti Josip. Božić je ljubav. Ljubav prema nama koja se očituje u susretu Boga i njegova stvorenja – mene čovjeka. Bog nam je u Isusu Kristu, govoreći našim jezikom, otvorio svoju dušu i srce, potpuno se razotkrio i sišao s neba da nam se pokaže kao jedan od nas i daruje nam smisao cijele povijesti“, rekao je u propovijedi vlč. Križanac, ističući kako bismo se trebali duhovno i svjetovno više približiti svim onim dobrim i skromnim stvarima koje nam vjera nalaže.

Ne postoji netko, naglasio je, tko ne bi mogao biti očišćen od grijeha i obasjan Bogom, svjetlom Isusa Krista. „Koliko god da je zatamnjen grijehom, Isus Krist ga, ako on to želi, čisti i spašava. I to je Božić. Htjeti primiti Isusa da nam On bude utjeha za život kako bi očitovali sliku da smo božja djeca, oslobođeni svega onoga što je nedostojno božjeg djeteta. Neka nas ove godine sjećanje na Kristovo rođenje još više približi božjim ustima kako bi osjetili Njegovo svjetlo mira, nade, ljubavi i radost te slavili pravi kršćanski katolički Božić“.

Euharistijsko slavlje, kojemu je uz brojne sugrađane nazočio i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, pjevanjem je uveličao domaći Mješoviti pjevački zbor ”Sv. Cecilija“ uz orguljsku pratnju voditeljice Zbora Dubravke Vukovarac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno