22 C
Vinkovci
Utorak, 30. travnja 2024.

Simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu i herojstva

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata ove godine sudjeluje između dvije i tri tisuće ljudi, procjene su s terena. I ovoga puta Koloni sjećanja prethodio je prigodni program pod nazivom “Vukovar-mjesto posebnog domovinskog pijeteta”, održan ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, a u izvedbi Klape “Sveti Juraj” HRM, Policijske klape “Sveti Mihovil” i glumca Darka Milasa.Ovogodišnja Kolona sjećanja je specifična zbog pandemije koronavirusa zbog čega smo morali gledati kako smanjiti broj sudionika, iako je po osjećanjima jednaka kao i svih prethodnih godina” izjavio je tom prilikom Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara. Na novinarski upit hoće li se tražiti krivci ukoliko Vukovar postane novo žarište koronavirusa, Josić je odgovorio kako se uvijek mora tražiti krivca. “Organizacija je dogovorena na vijeću između hrvatske Vlade i Grada Vukovara, a krivac će vjerojatno biti negdje između”, zaključio je. Premijer Andrej Plenković poručio je iz Kolone sjećanja da je Vukovar 29 godina poslije Domovinskog rata grad koji se razvija te da će Vlada nastaviti doprinositi razvoju kako bi život građana u Vukovaru bio što kvalitetniji.

Ovom prigodom iskazao je zahvalnost gradu Vukovaru, hrvatskim braniteljima i žrtvama koje su osigurale pobjedu u Domovinskom ratu i koje su zaslužne za slobodu Hrvatske.

“Vukovar danas, Vukovar 29 godina poslije, je grad koji se razvija kao i cijela Vukovarsko-srijemska županija, cijela Slavonija, istok Hrvatske i područja koja su bila privremeno okupirana u Domovinskom ratu i mirno integrirana 1998. godine. Kao takav zaslužuje posebnu pozornost i brigu državnih institucija”, poručio je premijer, prenosi Hina. Podsjetio je kako je na prijedlog njegove Vlade, 18. studeni uvršten u Zakon o blagdanima i spomendanima kao neradni dan, čime se daje dodatno značenje i simbolika Vukovaru. Dodao je i kako je Vlada u posljednje četiri godine, učinila napore za razvoj grada, kroz mjere usmjerene na zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta, ulaganja u infrastrukturu, do simboličnih poteza poput proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta, te vraćanja hrvatske vojske i policije.

“Mi ćemo na taj način nastaviti pomagati Vukovaru da život građana bude što kvalitetniji, i dati doprinos razvoju grada, Vukovarsko-srijemske županije i Slavoniji”, naglasio je.


Plenković se dotaknuo i dolaska potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Vukovar istaknuvši kako je to poruka okrenuta budućnosti, suradnji i razvoju. “Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, ostvarila je sve svoje nacionalne zadaće, kao takva ima snage za iskorake koji su važni za suživot, pomirbu i povijesnu istinu, isto tako ispruženu ruku prema manjinama u Hrvatskoj, pa tako i srpskoj manjini. Zato je dobro, normalno i prirodno da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a sada ovdje u Vukovaru, kao što je bio i u Kninu”, kazao je premijer pozdravivši i nazočnost Verana Matića, posebnog izaslanika srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, poručivši da je njegov dolazak u Vukovar bitna i dobra poruka koja govori o suočavanju s prošlošću i činjenici da na taj način vlasti iz Srbije šalju posebnu poruku Vukovaru, žrtvi Vukovaraca i hrvatskih branitelja. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iz Kolone je poručio kako se danas sjećamo stradanja 1991. godine.

“Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, onako kako su oni to i zaslužili, dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske”, rekao je Medved.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je da je od Domovinskog rata prošlo puno godina i da se trebamo okrenuti prema naprijed te poručio da je dobro što na obilježavanju Dana sjećanja sudjeluje i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, predstavnik srpske manjine. “Mi ovdje komemoriramo žrtvu, ali i osuđujemo zločin. Svima je jasno što se ovdje dogodilo, da je na brutalan način režim Slobodana Miloševića i velikosrpska politika pokušala osvojiti teritorij Republike Hrvatske. Istovremeno, prošlo je jako puno godina, trebamo se okrenuti prema naprijed, razmišljati o budućnosti i novim naraštajima. Smatram da je dobro da je potpredsjednik Vlade Milošević ovdje s nama”, istaknuo je Jandroković. Dodao je kako je Vukovar postao simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, dodavši da će brutalnost projekta Velike Srbije i Miloševićevog režima ostati trajno upisano u sjećanju hrvatskog naroda. Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika i podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se ovdje dogodio i koji se više nikad ne smije ponoviti”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, državna izaslanstva položit će vijenac i zapaliti svijeću, a molitvu za poginule, ubijene i nestale izreći će đakovački i osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno