„The queen’s gambit” naziv je planetarne Netflixove serije koja je svjetlo dana ugledala prošle godine nakon čega je srušila sve rekorde gledanosti, a ukratko radnja se vrti oko talentirane djevojčice za šah i samim time ruši predrasude o ovoj igri i sportu za koji se smatra da je prvenstveno muški, ali i o djevojčicama općenito. Damin gambit (hrvatski prijevod serije) je početni potez u partiji šaha kojom igrač u svoja prva dva poteza pomiče središnje pješake na poziciju na kojoj lako mogu biti žrtvovani.

A koliko je žrtve i odricanja potrebno da bi se uspjelo u ovom sportu pravi je primjer Ante Brkića koji je 2006. godine postao najmlađi hrvatski šahist koji je dobio titulu velemajstora. „Poslije me Ivan Šarić, trenutno prvi igrač u Hrvatskoj, pretekao jer je sa 17 godina postao velemajstor. Do te titule je iznimno težak i naporan put, a najbolji dokaz tome je da u hrvatskoj stogodišnjoj šahovskoj povijesti ima svega 30-ak velemajstora, a u zadnjih 10 godina Hrvatska ima svega jednog velemajstora”, poručio je Ante Brkić trener i igrač prve vinkovačke ekipe koja se natječe u 1. B ligi gdje su u samom vrhu.

Šahovski klub Vinkovci okuplja 45 registriranih igrača za klupska natjecanja, a od toga je polovica djece ispod 17 godina. U proteklom vremenu klub je funkcionirao tako što su se održavali treninzi preko Skypea, a na treninzima su bili nazočni najbolji kadeti jer se s onim mlađima ne može trenirati online. Njima treba obuka uživo, a svi članovi Šahovskog kluba Vinkovci moći će se vratiti treninzima od ponedjeljka kada se dopušta treniranje beskontaktnim sportovima u zatvorenim prostorima. Vinkovački klub ima tri seniorske momčadi, dvije kadetske i jednu juniorsku momčad koje se natječu u raznim ligama.

„Vinkovci su kvalitetom između desetog i petnaestog mjesta u Hrvatskoj što za jedan grad poput Vinkovaca nije nimalo loše. Vinkovaca dugi niz godina nije bilo na šahovskoj mapi”, navodi Brkić koji je u klub stigao 2014. godine i od tada je počeo uzlet kluba koji je u djelu Ante Brkića dobio glavnu perjanicu za natjecanja jer je Brkić na rang listi treći igrač u Hrvatskoj. Puno više igrača i kvalitete ima u gradovima koji ulažu u ovaj sport, a Ante Brkić navodi kako Vinkovci pripadaju među najboljim ekipama „drugog” ranga. Što se natjecateljskih liga i natjecanja tiče ova godina bi trebala biti puno bolja jer su u prošloj godini sva natjecanja prekinuta i otkazana.

„Nadamo se kako će sve krenuti i da ćemo moći igrati, to je jedino što želimo”, izjavio je Brkić. Šah je od dosadnog sporta, postao jedan od najmasovnijih pojedinačni sportova, a glavni razlog tome je nalazi se na početku ove priče. Navedena serija podigla je šah za „nekoliko razina”, a sama priča ispripovijedana u miniseriji govori o životnim izazovima i životu koji dolazi uz taj sport. „Za šah serija je pun pogodak, a od puno ljudi čuo sam da su se njihova djeca zainteresirala za šah nakon što su pogledali seriju”, zaključio je treći šahist u Hrvatskoj.