Kako bi potakli poduzetnike s područja Vukovarsko-srijemske županije da u što većoj mjeri koriste mjere iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora u Vukovaru i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured u Vinkovcima danas su u Velikoj gradskoj vijećnici organizirali prezentaciju pod nazivom Mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a.

Ovo je jedan u nizu događaja koje HGK Županijska komora u Vukovaru organizira u suradnji sa svim područnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Cilj nam je predstaviti mjere za zapošljavanje usmjerene ka poduzetnicima, a nama je, naravno, osnovni cilj da naše članice, da tvrtke iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi unaprijedlie svoje poslovanje i stvarale bolji tržišni položaj“, istaknuo je Ivan Marijanović, direktor HGK ŽK Vukovar.

Riječ je, kazao je, o mjerama koje HZZ konstantno provodi, a na koje važno s vremena na vrijeme podsjetiti poduzetnike. “Mi ih obavještavamo i na druge načine, putem naše web stranice i kroz redovnu komunikaciju koju imamo putem mailova i u direktnim kontaktima, ali s vremena na vrijeme idemo i s organizacijom prezentacije uz poziv poduzetnicima u suradnji s HZZ-om. Radimo to, primjerice, i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak s kojom svakih nekoliko mjeseci organiziramo info dane HBOR-a“, istaknuo je Ivan Marijanović. Mjere aktivne politike zapošljavanja, kazao je, poduzetnicima su zanimljive i dosta ih koriste, ali uvijek ima prostora za više.

Mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a, istaknuo je Dražen Jerković, predstojnik područnog ureda HZZ-a u Vinkovcima, u ovom paketu provode se od 2017. godine s tim da su s početkom 2019. godine uvedene neke manje izmjene. “Možemo reći kako se mjere koriste. Prošle godine u Područnom uredu Vinkovci imali smo oko 770 zahtjeva, a kroz te mjere obuhvaćeno je 1 450 osoba dok je na razini županije riječ o oko 1 950 osoba. Povratne informacije su jako dobro i govore da su poslodavci zadovoljni. Jedna od mjera koja je polučila jako dobre rezultate to je svakako samozapošljavanje, mjera namijenjena svim nezaposlenima iz evidencije koji namjeravaju otvoriti nekakav poslovni subjekt, a svakako bih istaknuo i potpore za zapošljavanje“, istaknuo je Dražen Jerković.

Uz potpore za samozapošljavanje i potpore za zapošljavanje mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a još su i: potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javni rad, potpore za očuvanje radnih mjesta te mjera stalni sezonac.