25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Vinkovčani od danas imaju knjižnicu uz bok europskim metropolama

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Najstariji grad u Europi pamtit će današnji Dan grada po dugoočekivanom daru. Nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci otvorena je simboličnom predajom ključeva iz ruku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ravnateljici Vedrani Lugić.

„Velike čestitke svima vama koji ste uložili veliku energiju i trud da se danas nađemo u novoj knjižnici koja je na neki način simbol obnove i revitalizacije grada, njegovo novo kulturno središte koje će oplemeniti vaše aktivnosti, postati veliko inspirativno okupljalište za mlade, evocirati toliko važnih velikana koje su Vinkovci i ovaj hrvatski kraj, u Slavoniji iznjedrili. Vukovarsko-srijemska županija s ovakvim fundusom koji će doseći 160 000 naslova sjajna je prilika za razvoj grada i jednu novu dodanu vrijednost Vinkovaca. Ovoliko specijaliziranih dijelova ove knjižnice za mlade će se tek odraziti u godinama pred nama i na njihovo obrazovanje i ukupni razvoj cijeloga grada i županije”, poruka je premijera sa svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Vinkovaca.

Čudo moderne arhitekture oduševilo je okupljene izvana i iznutra. Izgradnja je trajala tri godine, a stajala je 6,6 milijuna eura. Financirana je iz gradskog i državnog proračuna, a cijeli projekt pratili su i zagovarali, danas zbog bolesti spriječena, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar obrane Mario Banožić, istaknuli su govornici.

„Najmodernija i najsuvremenija knjižnica najljepši je poklon koji jedan grad može dobiti jer će generacije u njoj odrastati, učiti i provoditi slobodno vrijeme. Vjerujem da ćemo s ovakvim zdanjem promijeniti koncepciju knjižnica u suvremenom društvu, ona je dnevni boravak za sve koji se žele kulturno uzdizati, učiti, rasti”, istaknula je Lugić.

Zadovoljstvo i osmijeh na licu nije krio prvi čovjek Vinkovaca i domaćin Ivan Bosančić, glavni i odgovorni maestro koji je pomicao planine kako bi nakon dvadeset i više godina na mjestu rugla u središtu grada, svjetlo dana ugledala zgrada koja može stati uz bok modernim europskim knjižnicama. Danas je, kaže, ponosan što ovaj dan dijeli sa svojim Vinkovčankama i Vinkovčanima.


„Ispunjena je dugoočekivana želja svih naših sugrađana i mene osobno. Drago mi je danas da nam je bio i premijer, ministri i svi koji su u suradnji s Gradom doprinjijeli da imamo ovako lijepu knjižnicu, ali koji uz nas stoje u svim projektima, bilo da smo ih odradili u proteklih godinu dana ili ćemo ih tek odraditi u sljedećoj.Hvala cijelom mome timu, hvala vijećnicima i svima koji doprinose da Vinkovci budu najljepši grad na svijetu. To je nešto što ispunjava svakoga od nas, mene osobno kao gradonačelnika najviše. Prekrasno je biti na čelu ovako lijepoga grada s ovako divnim ljudima s Vinkovčankama i Vinkovčanima koji znaju kako se voli svoj grad”, poručio je gradonačelnik.

„Vinkovci uistinu zaslužuju objekt kao što je ova knjižnica jer su ne samo grad koji ima svoju dugu povijest, nego ujedno i najstariji grad u Europi, koji se spominje u vrijeme Rimskih careva. Živimo u vremenu kad smo svi skloni kritici, a želim čestitati upravi Grada Vinkovaca i gradonačelniku na ovolikom trudu i radu”, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potvrdivši daljnju podršku Županije.

Grad se voli i tako što čitav projekt potpisuje vinkovačka pamet. Arhitekt Marko Milidrag, kojega je struka prošle godine nagradila za ovaj projekt, posebnu zahvalu uputio je stoga svojim suradnicima i kolegama Martini Tomašević zaduženoj za statiku zgrade, Mislavu Miškoviću zaduženom za elektroinstalacije, Davoru Sabljiću zaduženom za strojarske instalacije te konzorciju tvrtki Watmont i Suhomont.

„Oni su našu ideju priveli ne kraju, nego početku jer sada kreće zgrada u uporabu dobivajući tako svoju pravu funkciju. Vrlo sam zadovoljan. Jedan pravi osjećaj ponosa”, istaknuo je glavni projektant nove vinkovačke knjižnice čiji kosi brisoleji pročelja simboliziraju listove knjige, pravilni prekidi putanja, trag su gelera, a tri nepravilna portala evociraju na rupe od granata.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela priznanja ovogodišnjim laureatima, dobitnicima Zlatne plakete „Grb Grada Vinkovaca“, a oni su redom Udruga Mladi protiv gladi za dugogodišnji doprinos u području humanitarnog rada, tvrtka Hrvatske šume d.o.o. Uprava šuma podružnica Vinkovci za značajan doprinos napretku gospodarske djelatnosti te očuvanju i zaštiti okoliša, Damjan Marguč, dipl. org. manag. za izuzetna ostvarenja u gospodarskoj djelatnosti, Tamburaški sastav Bosutski bećari za promicanje tradicionalne tamburaške glazbe, Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije za promicanje uloge žena u Domovinskom ratu, jačanje kulturnog identiteta i očuvanje kulturne baštine i Teniski klub Vinkovci za ostvarene rezultate i promidžbu teniskog sporta i rekreacije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno