11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Andrija Matić: Digitalizacija u poljoprivredi postala je svjetski trend

Više od autora

- vl promo-

Mogućnosti korištenja digitalnih rješenja u poljoprivredi, okolišu i primarnoj infrastrukturi na području Vukovarsko–srijemske županije predstavio je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, na 4. sjednici Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika.

Danas se rijetko može pronaći poljoprivrednik koji ne koristi digitalizaciju u svome radu.

„Digitalizacija je postala svjetski trend i upotrebljiva je na svim razinama. Znamo da je poljoprivreda prostorno i proizvodno jako vezana uz količine kvalitete mjerenja pa i uz cijeli prostor kojim mi gospodarimo, a u prilici smo bolje gospodariti njime”, rekao je Matić.

Na raspolaganju je 10-ak mogućnosti za boljim gospodarenjem tlom, a digitalizacijom se kroz bazu podataka mogu stvarati i nove lokalne strategije na području županije.

„Jedan od velikih problema naše županije je taj što mi obrađujemo 140 hektara zemlje, a u upisniku je 130. Za tih 10 tisuća hektara mi ne možemo naći pravnu osnovu i time gubimo silne novce koje možemo dobiti kroz izravne potpore za prostor”, pojasnio je Matić.

Dodatno se osvrnuo i na odluku Vlade Republike Hrvatske vezanu uz izgradnju logističko distributivnih centara.

„To ohrabruje jer će naši proizvođači gospodariti svojim proizvodima do usta potrošača. Proizvođači više neće morati svoje proizvode odnositi van svoje županije nego će donijeti u naš logistički distributivni centar koji se gradi području grada Vinkovaca”, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno