U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima 31. siječnja održana je sjednica Antikorupcijskog povjerenstva Vukovarsko-srijemske županije, pod predsjedanjem Vlade Iljkića, predsjednika Povjerenstva.

Na dnevnom redu Povjerenstva, izvjestili su iz Vukovarsko-srijemske županije, našao se pristigli prigovor člana Općinskog vijeća Općine Trpinja i Udruge poljoprivrednih proizvođača „Život sela“ Vera u vezi donošenja Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području općine Trpinja.

Nakon provedene rasprave članovi Antikorupcijskog povjerenstva jednoglasno su usvojili zaključak i obrazložili dano mišljenje u vezi dostavljenog prigovora. Istaknuto je kako mišljenje i zaključci Antikorupcijskog povjerenstva nisu obvezujući, obzirom da je Povjerenstvo savjetodavnog karaktera, ali Povjerenstvo ima moralnu odgovornost raspraviti navedenu problematiku i predložiti određene mjere, kako ne bi dolazilo do sličnih situacija.

Potvrđeno je kako u konkretnom slučaju nema elemenata sukoba interesa niti korupcije, ali da će Antikorupcijsko povjerenstvo u okviru svojih ovlasti pomno pratiti daljnji razvoj situacije, jer se radi o vrlo kompleksnoj problematici, a za adekvatno rješenje je nužan kompromis svih zainteresiranih strana.

Antikorupcijsko povjerenstvo Vukovarsko-srijemske županije osnovala je Županijska skupština 2014. godine na preporuku Ministarstva pravosuđa i na temelju Strategije suzbijanja korupcije, kao savjetodavnog tijelo koje će se na lokalnoj i regionalnoj razini baviti problematikom suzbijanja korupcije i edukacijom o njezinim štetnim posljedicama. Novi saziv Povjerenstva kojemu je ovo bila prva sjednica imenovan je 29. studenoga 2018. godine.