16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

APN u prva tri sata zaprimio više od 600 zahtjeva za stambene subvencije

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, u sklopu sedmog po redu natječaja, s današnjim danom je počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a banke su od 9 do 12 sati predale više od 600 zahtjeva svojih klijenata, javlja HINA.

U ovogodišnjem proračunu za tu je mjeru predviđeno 50 milijuna kuna. Na osnovi dosadašnjih iskustava, procjenjuje se da će uz pomoć tog programa oko 4500 novih obitelji riješiti svoje stambeno pitanje, izjavio je na konferenciji za novinare u APN-u ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Ocijenio je da je subvencioniranje stambenih kredita vrlo važan program i demografska mjera, podsjetivši da je uz pomoć te mjere stambeno pitanje riješilo oko 22 tisuće mladih obitelji.

S obzirom da se za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita potpora produljuje za dvije godine, Paladina je rekao da posebno veseli brojka od oko 5300 rođene i posvojene djece u tim obiteljima.

Program subvencioniranja stambenih kredita provodi se od 2017. godine, pri čemu su 2020. provedena dva kruga subvencioniranja. Svi oni koji neće uspjeti ostvariti pravo na subvenciju ove godine imat će za to priliku 2023. godine, poručio je direktor APN-a Dragan Hristov, navevši da je i za iduću godinu osigurano 50 milijuna kuna.

Izvijestio je da ukupna visina proračunskih bespovratnih sredstava za oko 22 tisuće dosad odobrenih zahtjeva za subvencije iznosi oko 1,59 milijardi kuna, a dosad je isplaćeno nešto više od 710 milijuna kuna.

Od 2019. godine, od kad se primjenjuje mjera subvencioniranja za dodatnu godinu i za djecu starosti do 18 godina, prijavljeno je oko 13.100 djece.

Prosječan iznos subvencioniranog stambenog kredita je 75 tisuća eura, prosječni mjesečni anuitet koji korisnici otplaćuju iznosi 378 eura, a mjesečna subvencija 125 eura, dok je prosječna efektivna kamatna stopa za 2021. iznosila 2,48 posto, a za ovu godinu 2,36 posto.


Prosječna dob korisnika kredita je 32 godine, a prosječni rok otplate 22 godine, naveo je Hristov.

APN je 4. ožujka sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 1,99 do 3,50 posto.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji građani uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Mjeru tako mogu iskoristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojemu se nekretnina kupuje, odnosno gradi te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno