12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Arheološkim iskapanjem “na crno” prisvojio 1080 predmeta kulturnog dobra

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je provela kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra“, iz članka 320. stavka 3. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, izvijestili su.

Foto: PU VS

Točnije, policijski službenici su 12. svibnja 2022. godine, na temelju naloga Županijskog suda u Vukovar, u Sotinu pretražili dom i druge prostorije gdje boravi osumnjičeni 49-godišnjak te su privremeno oduzeli 1080 predmeta za koje se sumnja u njihovu arheološku vrijednost. Oduzeli su privremeno i dva metal detektora.

Pored pronađenih predmeta, tijekom pretrage doma 49-godišnjaka, policijski službenici su privremeno oduzeli i tri zračne puške te jedan pištolj kalibra 7.65 mm te je protiv njega nadležnom sudu podnijet optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Kako je postojala sumnja da je osumnjičenik bez odobrenja nadležnog tijela proveo arheološka istraživanja na lokalitetu Sotina, gdje je i pronašao predmete, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je od Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Vukovaru zatražila ekspertizu odnosno utvrđivanje svojstva kulturnog dobra o pronađenom lokalitetu i predmetima.Zaprimili smo izvješće Konzervatorskog odjela u Vukovaru koji su utvrdili da od 1080 komada oko 90% zbirke čine arheološki predmeti Protopovijesti, Antike, Seoba naroda, Ranog i Srednjeg Vijeka te Novog vijeka te da se radilo o nedvojbenim arheološkim nalazima koji imaju svojstvo kulturnog dobra, a koje ima znatnu veličinu i vrijednost, izvjestila je PU vukovarsko-srijemska.

FOTO: PU VS

Policijski službenici ove Uprave su proveli kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom pri čemu su utvrdili da je osumnjičenik na tom lokalitetu detektorima metala proveo arheološka istraživanja bez odobrenja nadležnog tijela na kojem je pronašao vrijedne arheološke predmete, koji su kulturno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno