U sklopu 15. Šokačke zabave održana je i humanitarna aukcija slika akademskih slikara u organizaciji s Petom gardijskom brigadom “Sokolovi” kako bi se prikupio novac za režije za stan u Zagrebu, koji je u vlasništvu Udruge Hrvatska žena Vinkovci za potrebe maligno oboljele djece.

“Aukcija i dalje traje jer na zabavi nažalost nije bilo puno zainteresiranih. Slike cijenjenih akademskih slikara se i dalje mogu kupiti u prostorijama Pete gardijske brigade “Sokolovi” na adresi Jurja Dalmatinca 1 u Vinkovcima. Aukcija će trajati još desetak dana”, istaknula je Milka Vida, dopredsjednica Udruge “Hrvatska žena”.

Povijest Hrvatske žene seže u davnu 1891. godinu, kada su Vinkovčanke osnovale dobrotvorno društvo za pomaganje nemoćnim starcima i siromašnoj djeci pod nazivom “Prvo vinkovačko opće gospojinsko dobrotvorno društvo”.

Naziv Hrvatska žena društvo nosi od 1936. godine, no nakon Drugog svjetskog rata rad mu je prekinut, sve do svibnja 1994. godine, jer osjetila se tada potreba da se oživi društvo na starim temeljima. “Svoju misiju, odnosno pomoć svim kategorijama društva ostvarile smo nizom humanitarnih akcija i konkretnih djela. Osim za djecu, brinemo i za stare i nemoćne, siromašne i sve one kojima je pomoć potrebna. Moram posebno naglasiti da smo mi nestranačka i dragovoljna humanitarna organizacija, te da nam je jedina misao vodilja pomoći drugima”, ističe Vida.

U Društvu Hrvatska žena Vinkovci djeluje dosta žena koje su starije od 60 godina, stoga napominju da bi željeli da im se priključe i mlađe žene, koje bi radu društva donijele dodatni entuzijazam i energiju. Društvo danas ima 61 članicu, a za svoj je humanitarni rad dobilo veliki broj nagrada, među kojima je i Zlatna plaketa Grb grada Vinkovaca.