30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Autoportreti Dubravka Sertića u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Značajnom samostalnom izložbom svoj izlagački opus obogatio je Dubravko Sertić. Njegovi autoportreti u tehnici olovke mogu se pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu na izložbi pod nazivom “Danas je sutra jučer” koja je postavljena od 21. ožujka do 26. svibnja.

Ovo nije obimom toliko velika izložba, koliko je meni osobno velika i može se reći da je vrhunac moga izlagačkog djelovanja. Riječ o ciklusu Muzeja suvremene umjetnosti „Okidači”, koji se odnosi na dijalog njihovog fundusa odnosno nekih prošlih vremena sa sadašnjim trenutkom. S obzirom na to da sam ja radio autoportrete i radim ih i sada u seriji “Introspektor”, kada je od kustosice Danijele Bilopavlović Bedenik došla inicijativa da osmislim koncept za samostalnu izložbu, sjetio sam se da u fundusu čuvaju jedan rad Marina Tartaglie iz 1917. godine, njegov autoportret koji je odgovarao mojoj zamisli dijaloga i to je taj okidač za izložbu“, ističe Dubravko Sertić.

Foto: Dražen Bota

Izložba je koncipirana tako da je na zidove postavljeno 50 autoportreta malog formata izabranih iz serije “Flores para los muertos” i 5 autoportreta većih formata iz serije “Distopijski autoportreti” dok se 198 autoportreta iz serije “Introspector” prikazuju u blackboxu kao video projekcija koju je radio Dražen Bota.

Foto: Dražen Bota
Foto: Dražen Bota

Zanimljivo je to da je “Introspektor” serija u nastanku u kojoj Sertić kroz godinu dana svaki dan radi jedan autoportret.

Počeo sam u kolovozu prošle i završit ću u kolovozu ove godine. Radim to vrlo disciplinirano, svaki dan jedan rad i to je, možemo reći, nekakav dnevnički zapis. Netko piše dnevnik ili vodi neke bilješke, a ja to radim crtajući”, ističe Sertić.

Izložba “Danas je sutra jučer” aludira na prolaznost svega, mijenu čovjeka i njegovu ugroženost i krhkost u današnjem svijetu, napisala je kustosica izložbe Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti MSU, u čijem se fundusu nalaze i Sertićevi radovi.Premda se autoportret čini vrlo zahtjevnim motivom, neki kažu najzahtjevnijim, Sertić ih stvara nevjerojatnom lakoćom. Uvodi nas u svoju zbilju, u vlastitu intimu. U tom nizu autoportreta, koji su crtački zapisi, svaki za sebe jedinstveni, povezuje ih jedino (uglavnom) jednaka dimenzija, preuzeta s porculanskih fotografija na nadgrobnim spomenicima. Taj pomalo morbidni moment otkriva autorovu potrebu za posezanjem u neke druge sfere. On eksperimentira s istraživanjem svoje nutrine, bez plana, bez svrhovitostí, bez očekivanja. Ti autoportreti ne nastaju iz samoobožavanja, nego iz potrebe za zapisivanjem sebe uvijek drugačijega”, istaknula je Daniela Bilopavlović Bedenik.

Foto: Dražen Bota

“Danas je sutra jučer” izložba je na kojoj je i publika pozvana na aktivno sudjelovanje, a odaziv je znatno premašio očekivanja.

Foto: Dražen Bota

Pozvali smo ih da ostave svoj trag na postavljenim praznim formatima, koji vrlo brzo više nisu bili dovoljni pa je poslije dodan i veliki snop papira i još uvijek se tamo crta i piše“, kaže Dubravko Sertić, koji je u okviru ove izložbe u MSU održao i radionicu za djecu u dobi od 10 do 14 godina pod nazivom “Crta, crta, crtica… selfie” na temu autoportreta i selfija.

Poseban kuriozitet izložbe za Sertića je poveznica s kiparom i grafičarom Antunom Babićem (1931. – 2023.).

Naše prijateljstvo i suradnja počeli su na mojoj izložbi 1997. godine. On je cijelo vrijeme vjerovao u to što ja radim, a smatrao je kako bi najbolja potvrda za moj rad bila upravo izložba u MSU u Zagrebu. Netom prije nego što je umro, bio sam mu u posjetu i tada mi je rekao: Eto ja neću doživjeti tvoju izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti. Na kraju dogodilo se da je otvorenje izložbe, posve slučajno, bilo na datum njegove smrti i to je nešto za mene isto jako dojmljivo u cijeloj priči o ovoj izložbi”, ističe Sertić.

Foto: Dražen Bota

Dubravko Sertić (Cerna, 1968.), diplomirao je na Šoli za risanje in slikanje u Ljubljani te stekao naziv magistar likovnih umjetnosti (mag. art). Pedagoško-psihološku i didaktičko-metodičku izobrazbu završio je na Učiteljskom fakultetu u Osijeku. Radi kao učitelj likovne kulture. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno