4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Autosjedalica uvijek i bez iznimke, moto je udruge RODA

Više od autora

- vl promo-“Glavni cilj pregleda je ustanoviti ispravnost dječje autosjedalice, njezin rok trajanja te je li primjerena dobi, kilaži i visini djeteta koje ju koristi”, poručila je savjetnica udruge Roda Suzana Kovačević, a sve povodom današnjeg besplatnog pregleda autosjedalica na parkiralištu OŠ A.G. Matoš.

Bitno je također, dodaje Suzana, ispravno vezati dijete u autosjedalici koje se treba nalaziti na suvozačevom sjedalu, osim ako upute drugačije dopuste.

“Važno je naglasiti da najviše na sigurnost utječe dob djeteta. Svaka sjedalica koja odgovara njegovoj dobi, automobilu i pravino je montirana, sigurna je sjedalica.”

Nažalost, zadnjih godina podaci su poražavajući, kaže ova savjetnica. “Imali smo i smrtni slučaj jer dijete nije bilo vezano niti je imalo autosjedalicu. Problem je prerano vađenje djeteta iz autosjedalice, a upravo zbog toga je naša glavna zadaća osvijestiti važnost korištenja autosjedalice što je duže moguće.

Prva na red za pregled danas je došla majka Morena Šušković koja ima devetomjesečnog sina Antuna te je sjedalicu počela koristiti prije mjesec dana. “Antun je u sjedalici miran, nemamo nikakvih problema. Bitno je da ima dudu i sve štima”, dodaje majka Morena.

“Djeluje jednostavno, međutim, oni ljudi koji koriste autosjedalicu najčešće ju krivo koriste barem u jednoj od komponenti. Vrlo često je ne pričvršćuju dovoljno, a ona mora naprosto postati dio automobila. Ne pričvršćuju dovoljno djecu u autosjedalici. Sada nam dolazi zima i vrlo često vidimo djecu u zimskim jaknama u sjedalici, a to ne bi smjelo biti nego ih treba utopliti jaknom ili dekom preko pojaseva, a ne obrnuto. Također, često autosjedalice nisu u skladu s djetetovim razvojem, a one to moraju biti. Sve su to vrlo opasna ponašanja jer je dijete izuzetno ranjivo kao putnik u vozilu”, istaknula je Italina Benčević, Rodina savjetnica za autosjedalice iz Zagreba prilikom prijašnjih pregleda.

Besplatni pregledi autosjedalica projekt su udruge Roda i njenih volontera i volonterki u okviru Rodina programa Sigurno u autosjedalici. Ovaj program pokrenut je 2004. godine, a ima za cilj smanjiti ozljede i smrtno stradavanje djece u prometu. U okviru svojih aktivnosti djeluje na lokalnom i nacionalnom nivou, surađujući s prometnom policijom, zdravstvenim djelatnicima, te drugim društvenim organizacijama s kojima dijeli zajednički cilj. U petnaest godina djelovanja, udruga je organizirala više od 260 besplatnih pregleda, na kojima su Rodini educirani volonteri i volonterke pregledali i osigurali sigurniju vožnju djeci u više od 4 tisuće autosjedalica.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno