16 C
Vinkovci
Četvrtak, 13. lipnja 2024.

“Balunom” kroz Europu, jedinstveni biciklističko-plesni projekt umaških folkloraša na čijoj trasi su i Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Prije točno tjedan dana, u podne su, s novog umaškog trga, članovi Folklornog društva „Umag“, Danijel Lamoš i Vlatko Možar, krenuli su biciklima iz Umaga put Rumunjske. Ciljna destinacija je mjesto Clocotici u kojem žive rumunjski Hrvati, koji kroz svoje folklorno društvo njeguju tradiciju Lijepe naše, njihove pradomovine.

Dovitljivi umaški folkloraši bicikliraju rutom dugom više od 1000 kilometara, na tom putu posjetit će i Vinkovce, a ostvarit će susrete s 40 folklornih društava iz 5 država, od Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske i Slovenije. Na samom cilju će ih dočekati domaćini zajedno s ostalim članovima umaškog folklornog društva koji planiraju stići neposredno prije dolaska biciklista, a cijelu avanturu će zaokružiti zajedničkim koncertom.


Voditelj i predsjednik društva Vlatko Možar, u mjestima koja usput posjete, odijeva istarsku narodnu nošnju te s plesačicom iz domaćinskog društva u lokalnoj nošnji pleše po jedan korak najpoznatijeg istarskog plesa BALUN, što bilježi kamera kako bi na koncu putovanja svaki korak spojili u jedinstvenu video koreografiju.

Osim sportskog i kulturnog predznaka, aktualna je i humanitarna priča jer će Umažani u Slavonskome Brodu i Vukovaru donirati financijska i druga sredstva potrebitima, među kojima, Ustanovi za djecu bez roditelja i majci šestero djece, a što je već ranije dogovoreno. Također će u dva mjesta biti održana i promocija Možarove knjige “Sjetite se zašto ste počeli.”

Iz samog projekta će nastati petnaestak kraćih video clipova koji će biti stavljeni na Youtube kanal Vlatka Možara, a sam proces bicikliranja, tradicijskog plesa, humanitarnog rada, zabave, smijeha  možete pratiti na Instagram i Facebook profilu Vlatko Možar. Sretno jedinstvenom folklornom projektu od Istre do Rumunjske kroz Vinkovce!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno