Dobro raspoloženi pred novinare su nakon prvog postizbornog sastanka izašli predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ Mario Banožić i njegov zamjenik i novoizabrani župan Damir Dekanić. Analiza izbornog rezultata i aktualne političke situacije u susret konstituiranju Županijske skupštine najavljene za idući tjedan, središnje su teme poslijepodnevnog susreta stranačkih kolega.

Banožić je ocijenio kako je došlo do promjene političkog mainstreama s bitno izmijenjenim pravilima igre.

„Sigurno je samo kako ne postoji više nijedan politički štit koji može sačuvati pojedine kandidate ako ne rade i ako se uistinu ne žele cijeli mandat baviti lokalnom zajednicom i njenim problemima, istovremeno tražeći rješenja zajedno sa Županijom i Vladom RH. To je naš koncept za budućnost, kako tamo gdje smo u kontinuitetu vlasti, tako i ondje gdje je on prekinut”, najavio je prvi županijski HDZ-ovac. Razloge poraza ne vidi toliko u boljim kandidatima, koliko u unutarnjim problemima.

Uz čestitke stranačkim pobjednicima lokalnih izbora, oni koji u tome nisu uspjeli, iz raznih razloga od nedostatka angažmana pa nadalje, pozvani su mandate staviti na raspolaganje, potvrdio je Damir Dekanić.

„U daljnjem razdoblju ćemo utvrditi u kojoj mjeri i u kojim organizacijama ćemo ići na novi izbor. U svakom slučaju, u narednih šest mjeseci po stranačkom statutu moraju se održati unutarstranački izbori”, najavio je potpredsjednik županijskog odbora. Cilj će biti vratiti stabilnost u organizacijama u kojima su detektirani problemi, dodao je.

Novi će župan i budući saziv Županijske skupštine, siguran je Mario Banožić, sa izabranim stranačkim članovima predstavničkih tijela u svim općinama i gradovima, kroz komunikaciju s građanima, formiranje proračuna, amandmanima i aktivnim radom u perspektivi, ponovno iznjedriti dobar rezultat tamo gdje je ovog puta izostao.

„Ponekad sve ono što činite s nacionalne razine po pitanju projekata i sredstava na lokalnim izborima nema veliki utjecaj, koliko ima sam izbor kandidata i odnosi unutar lokalne zajednice. HDZ koji je tradicionalno ostvarivao rezultate u nekim općinama i gradovima županije, u ovom trenutku nije to učinio u određenom dijelu. No s druge strane, ohrabruje povratak vlasti u pojedinim sredinama”, istaknuo je Banožić. Ne boli ga kaže toliko poraz koliko spoznaja da su se pojedini članovi, ostvarivši se potpuno kroz stranku, odrekli svega zbog sitnih osobnih interesa.

Slijede tri godine bez redovitih izbora, idealno za rad na organizacijskom jačanju, najavio je županijski predsjednik HDZ-a, posebno zadovoljan što se u proteklom razdoblju stranci priključio veliki broj mlađih članova što je posljedično rezultiralo rastom simpatizera biračkog tijela dobne starosti od 18 do 40 godine. Drugo, ne manje važno na ljestvici prioriteta u narednom razdoblju, bit će ulazak u njihov politički prostor nekolicine stranaka, no ne zbog projekata i ideja, ističe, nego isključivog nezadovoljstva što, vjeruje Banožić, neće biti dugog vijeka. Potvrda tome su Tovarnik, Tompojevci i Tordinci gdje se HDZ vratio na vlast, zaključuje.