16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Biti dragovoljac Domovinskog rata ono je na što smo ponosni

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci – Slavija osnovana je 2018. godine.

Osnovali smo se željom da obilježavamo sve važne datume i obljetnice vezane za Domovinski rat, brinemo o našim članovima i čuvamo uspomenu na naše poginule i umrle suborce”, ističe predsjednik Nikola Marković.

Mislim da smo prilično aktivna udruga, a trenutačno okupljamo negdje oko 85 članova. Biti dragovoljac Domovinskog rata ono je na što smo ponosni. Na žalost, naša udruga ima osam poginulih branitelja sa Slavije ili onih koji su poginuli na Slaviji, a do sada nam je od rata na ovamo umrlo 50 članova. Kada nam umre član udruge skupimo sredstva između sebe i odnesemo obitelji kao pomoć u tim trenutcima“, ističe Marković napominjući kako su dragovoljci sa Slavije 2019. godine skupili za Banovinu 15 tisuća kuna koje su kao pomoć rasporedili na pet dragovoljaca iz toga kraja.

Kao vrlo značajno predsjednik Marković ističe obilježavanje svih važnih datuma iz Domovinskoga rata kako se ne bi zaboravilo i kako bi se uvijek iznova iskazalo sjećanje i poštovanje prema hrvatskim žrtvama i ponos na pobjedu u obrambenom ratu. Isto tako, budući da se spomenik nalazi na Slaviji, udruga je, u dogovoru s vinkovačkim “Hrvatskim sokolom”, koji je to pokrenuo, preuzela organizaciju obilježavanja stradanja Vinkovčana po ulasku partizana u grad u travnju 1945. godine.


Tako su i ove godine prošli tjedan, 13. travnja, organizirali okupljanje kod spomenika na nekadašnjoj Kumanovoj ciglani gdje se nalazi najveća masovna grobnica iz toga vremena, a koja nikada nije ekshumirana. “Spomen je to na nekoliko stotina ubijenih Vinkovčana 1945. godine od strane zločinaca, komunista partizana. Njihovo stradanje, nažalost, nije nikada do kraja istraženo”, ističe Nikola Marković.

Već dulje vrijeme udruga ima u planu izgradnju spomenika svojim poginulim suborcima čije idejno rješenje potpisuje predsjednik Marković. Nalazit će se u Zvonimirovoj ulici kod križanja prema lijevoj i desnoj strani Slavije na lokaciji koju je ustupio Grad Vinkovci.

Projekt nam nije prošao na javnom pozivu Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranje s obrazloženjem da ne sadrži dovoljnu likovnu kvalitetu, a neslužbeno mi je sugerirano ako se opet budemo prijavljivali da izbjegnemo stavljanje grba na križ. Mi, međutim, a konzultirali smo se i sa svećenicima, od toga ne odustajemo. Ako nas Ministarstvo ne podrži, prikupit ćemo donacije i napraviti taj spomenik bez njih“, ističe Marković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno