- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Doktore, nije mi dobro? Steže me u prsima, imam probavnih tegoba, kronični sam gastritičar, čulo se ovih dana u Hitnim bolničkim prijemima. Pa što ste jeli? Na Veliki petak fiš, u subotu sam kuhao šunku i ostale kolače iz pušnice i malo se zasladio…U nedjelju, ah znate već kako to ide, sve po redu za uskrsni doručak, pa kasniji ručak svi sljedovi…Od juhe i kuhanog, preko sarme, do janjetine i prasetine s mladim lukom i domaćim kolačima. Nisam odolio šalabrcnuti malo i za večeru…

Visok tlak, upala žučnog kamenca i gušterače. Gotovo pola pacijenata koji su tijekom uskrsnih blagdana završili na Hitnoj, pomoć su potražili zbog probavnih tegoba, tlakova i ostalih muka po visokokaloričnoj i jačoj blagdanskoj hrani. Od posljedica klasičnog blagdanskog prejedanja u vinkovačkoj je bolnici zadržano nekoliko pacijenata. No ove godine u odnosu na prošle značajnije ih je manje prošlo kroz staklena vrata Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, saznajemo od zamjenika voditeljice Odjela i dežurnog liječnika tijekom uskrsnih blagdana dr. Krešimira Golubovića.

Privatni album: dr. Krešimir Golubović

„Čak ove godine i nije toliko alarmantno kao prijašnjih godina. Uz povećan broj ‘trauma’ uslijed navijačkog obračuna u Nuštru, COVID 19 infekcije i hitnih internističkih stanja jedan od razloga zbog kojeg su ljudi potražili pomoć je aktiviranje gastritisa. Zna se nekada toliko pogoršati i završiti s upalom žući odnosno gušterače kod pacijenata s predispozicijama za to. Obično se dogode neki kamenčići, za koje nisu ni znali da ih imaju, a koji se pod utjecajem jake hrane aktiviraju izazivajući bol. Slična tome je i upala gušterače na koju, važno je napomenuti, znatno utječe i alkohol pa se kod pacijenata koji malo pretjeraju u konzumaciji zna javiti kao posljedica. Nekoliko pacijenata je zbog bolova u trbuhu zadržano u bolnici,” potvrđuje dr. Golubović.

I znanstvenici se slažu kako blagdansko prejedanje nije mit. Hrana je jedna od najsnažnijih ovisnosti u kojoj se nerijetko pretjeruje i na koju trošimo velik dio novca. To posebno dolazi do izražaja u vrijeme blagdana. No problem je što u tome uglavnom pretjerujemo.

Povećanu prodaju hrane prati i povećana potražnja za bezreceptnim lijekovima koji neutraliziraju želučanu kiselinu i tako olakšavaju probavu.

Nezanemarivo, u blagdansko doba je i emocionalno prejedanje kao česti odgovor na usamljenost i tugu umjesto na osjećaj gladi. Jedemo previše i zbog dosade, stresa, umora, napetosti, depresije, ljutnje, anksioznost. Hranom tako pokušavamo ispuniti ‘prazninu’, a takve je situacije svakako poželjno osvijestiti, poručuju stručnjaci.