Kontaktirajte nas

Glazba

Bob Dylan – Knocked Out Loaded (1986.)

Objavljeno

-

Bob Dylan (knocked Out Loaded, 1987) [cover]Iako je album ‘Empire Burlesque’ više u stilskom pogledu nego samim sadržajem naznačio ulazak Dylanova rukopisa u krizu, na sljedećem ‘Knocked Out Loaded’ upravo se na samom sadržaju sve urušilo. Štoviše, od potpune katastrofe priču je spasio upravo bijeg od sintetičkih stilizacija što su gotovo opustošile prethodnika. Odmicanjem od izražajnije vjerskih tema te otvaranjem svijetu koji je u tim osamdesetima još snažnije prigrlio ne samo instrumentalnu, već i, preživjevši punk, duhovnu sintetiku, nekadašnji ‘mesija’ rocka kao da je upao u jamu iz koje se mogao isključivo sam izvući i kao da je to odlučio odgađati dok ne pogodi taj trenutak i taj glas. Taj zov. S ‘Knocked Out Loaded’, kao ni s po još kojim sljedećim projektom, to se nije imalo dogoditi.

Redovito odbacivan na samo dno Dylanova opusa, ovaj album iz 1986. nije još doživio ni pravi remaster (ipak, srećom, postoji CD-izdanje) iako i kao takav ima svoju malu vojsku obožavatelja. Višestrukim slušanjima i iščitavanjima, on se uistinu ne čini toliko beznadežnim, no u svojoj ‘tankoći’ iritira prvenstveno nedostatkom opravdanja, priče ‘iza priče’ kakvu je, recimo, imao jedan stariji Dylanov popljuvani album, danas gotovo kultni ‘Self Portrait’. Da, ‘Knocked Out Loaded’ zbirka je od osam pjesama bez previše šarma i bez okvira koji bi je održali na mjestu i na okupu; disco i slične stilizacije koje su poput kiseline godinu ranije nagrizle u osnovi dobar album ‘Empire Burlesque’ ovdje su otpale; instrumenti su i dalje mahom u rukama studijskih zanatlija i opet kao da se snimalo gdje i kada se stiglo, ali osjeti se blagi zaokret prema natrag, u pozitivnom smislu. No, Dylan jedva da je imao pravu autorsku pjesmu za utisnuti na vinil: od osam snimljenih, tek su dvije pjesme baš samo njegove (Driftin’ Too Far from Shore i Maybe Someday), dok su preostale tri obrade i tri autorske suradnje.

Bob Dylan (knocked Out Loaded, 1986) [St1]

Nije ni ta statistika sama po sebi bauk, ali u paketu s upitno inspiriranom izvedbom i bljedunjavom kakvoćom samih pjesama, sve skupa se doima kao nešto sklepano forme ili kakvog ugovora radi. Uzmimo, na primjer, obradu ‘They Killed Him’ Krisa Kristoffersona… Dylan, naime, kao da se potrudio sve manjkavosti teksta o mučenicima od Krista do M. L. Kinga dodatno istaknuti u izvedbi bolno inferiornoj onima s toliko napadanih kršćanskih albuma. Vokali ozračeni gospelom prisutni su na cijelom albumu i reanimiraju pjesme gdje i kako mogu, no, primjerice, u tradicionalnoj ‘Precious Memories’ u klinču s reggaeom donose gotovo katastrofalne rezultate. Dylanove autorske skladbe ulaze tu tek u prosjek albuma koji je strašno nizak u usporedbi s prosjekom standardnih mu naslova. Ondje gdje je ‘Knocked Out Loaded’ uspio opravdati svoje postojanje epska je ‘Brownsville Girl’, napisana u suradnji s glumcem i dramatičarem Samom Shepardom, s kojim je Dylan već surađivao tijekom Rolling Thunder Revue turneje sredinom sedamdesetih.

Bob Dylan (knocked Out Loaded, 1986) [St2]

Jedanaestominutna lirska drama formom slijedi Dylanove klasike poput ‘Desolation Row’, podsjećajući i na recepture s albuma ‘Desire’, a pripovijeda o izgubljenoj ljubavi i njezinoj jeci u prašnjavoj sadašnjosti. Sjajna međuigra Dylanova i pratećih vokala iznosi dugu minutažu majstorskom lakoćom i samim time popravlja dojam kojeg ostavljaju ostale pjesme na albumu. Suradnje s Tomom Pettyjem na ‘Got My Mind Made Up’ i pogotovo s Carole Bayer Sager na ‘Under Your Spell’ tako zvuče ‘subjektivno’ bolje, svakako snažnije nego da su se našle na nekom od prethodnih, upečatljivijih albuma. To ipak ne briše onaj isti dojam o pomanjkanju pravih ideja kakav se nameće već nakon prvih nekoliko odslušanih pjesama. Dylan je ipak osjećao da treba izdati album (ili je to naprosto morao) i, kad se podvuče crta nakon više dužnih slušanja, on opet i u lošijem izdanju zvuči dovoljno snažno da zadovolji makar osnovne zahtjeve. Čekajući a radeći ili jednostavno bez pardona forsirajući – kako god epitetirali ovo prilično zbunjujuće razdoblje jedne takve legende, na nezahvalnom smo i trusnom tlu. I slab album je komadić mozaika, i posrtaj je dio hoda, i greška je dio poslanja. I ‘Knocked Out Loaded’ je Dylan, ma tko on toga puta bio. [Toni Matošin, Sounguardian 2014.]

Popis pjesama: You Wanna Ramble / They Killed Him / Driftin’ To  Far From Shore / Precious Memories / Maybe Someday / Brownswille Girl / Got My Mind Made Up / Under Your Spell

Izdavač: Columbia / Sony Music / Menart, 1986.

BOB DYLAN: THEY KILLED HIM [1986]

Film i glazba

Izašao je novi spot Kevlar Bikinija, za pjesmu “Failing as an Adult”

Objavljeno

-

Napisao/la

    15 pregleda

Foto: Geenger promo

Kao uvijek, bend sve radi sam, od šminke do odjavne špice. Glavnina spota napravljena je u stop-motion tehnici, za što je bilo potrebno samo 999 fotki. Možda se bend idući put odluči za digitalne fotoaparate umjesto razvijanja kilometara filma.

Bend kaže: “Plan nam je napraviti video za svaku od deset pjesama sa novog albuma, a “Failing as an Adult” je peti po redu. Prava prigoda da se poslužimo riječima Jona Bon Jovia – woooah, we’re halfway there”.

“OPT-OUTism” (Geenger Records) je dostupan na vinilu od 12″ u dvije verzije (prozirnoj i marbled/splatter) te u obligatornom digitalnom obliku.

Nastavi čitati

Film i glazba

Folklorelektro spojili folklor i elektroniku u “Dej mi 20.21 rmx (ft. KUD Mladost Odra) Live”

Objavljeno

-

Napisao/la

    18 pregleda

Foto: Menart promo

Folklorelektro, novi zajednički projekt elektronsko/ethno dvojca HR Electro kojeg čine Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman Hari, objavio je prošli tjedan novu pjesmu i spot “Dej mi 20.21 rmx (ft. KUD Mladost Odra) Live”. Osim što su autori glazbe, ovaj kreativni dvojac potpisuje i režiju spota. Vokali u pjesmi su Lucija Halužan Hačić i Magdalena Cvitan, a spot je sniman u Zagrebu na izvornoj lokaciji snimanja spota za prvu verziju “Dej mi” – na petlji u Držićevoj i u KUD-u Mladost Odra čije članice sudjeluju na spotu.

Maske zvončara kao hrvatski tradicijski element su njihov zaštitni znak koji se provlači kroz razne projekte, a djevojke s maskama u spotu, obilježile su aktualan pandemijski trenutak u kojem živimo i stvaramo.

“Oči lica sakrivenog za maske ističu se ne samo kao ogledalo duše, već i kao jedini pokazatelj emotivnog stanja, tijeka misli ili pak portreta osobe iz naše okoline ili slučajno susreta. Istovremeno, oči koje su jedine vidljive potiču maštu, radoznalost i zanimanje za osobu sakrivenu iza maske. Na kraju, kad-tad maske se skidaju. Ovo sumorno doba će prestati i otkrivenih lica nastavljamo dalje”, poručuju Boris i Hrvoje.

Dvadeset godina uspješne zajedničke suradnje, HR Electro slavi sljedeće godine, a tim su povodom odlučili obraditi i prva dva singla kojima su započeli rad. Prvi je prošli tjedan objavljeni “Dej mi 20.21 (live)” kao projekt Folklorelektro u suradnji s ansamblom KUD-a Mladost iz Odre.

HR Electro je suradnju započeo još 2002., a već 2003. izlazi prvi album pod nazivom “Lado Electro”. Album je odmah ušao u vrh najboljih hrvatskih albuma objavljenih te godine, ali i na liste najboljih albuma objavljenih u Hrvatskoj u prvih 25 godina hrvatske samostalnosti.

Nakon što je Lado Electro 2003. uzdmao scenu neobičnim spojem elektroničke glazbe i hrvatske glazbene baštine, 2018. izdaju drugi, dvostruki album pod nazivom “Memorabilium 2.0” koji je prozvan remek-djelom domaće glazbene produkcije-etno poetikom.

Oba su albuma nominirana su za glazbenu diskografsku nagradu Porin,  Zlatnu Kooglu 2003. i Ambasador 2018.

Osim kroz zanimljive video spotove, projekt se predstavlja i live izvedbama na koncertima, što oduševljena publika ocjenjuje kao vrhunski proizvod i osvježenje na glazbenoj sceni, kao projekt koji pripada samom vrhu suvremene hrvatske glazbe ili kao remek-djelo elektrificiranog tradicionala i hrvatskog etna.

HR Electro trenutačno snima i album “Kolectrified” sa zborom gradišćanskih Hrvata “Kolo-Slavuj” iz Beča čije je izdavanje predviđeno u 2022.

Nastavi čitati

Film i glazba

Bad Daughter: debi album “Let Me Panic” ozbiljan kandidat za album godine

Objavljeno

-

Napisao/la

    14 pregleda

Foto: L.A.A. promo

Debitantski album Bad Daughter “Let Me Panic” od samog se izlaska nameće kao najozbiljniji kandidat za album godine. U nešto više od tjedan dana po izlasku, album prvijenac ujedinio je publiku i glazbenu kritiku u pohvalama.

Dubravko Jagatić za prvijenac ističe da je vrhunski pop album za svjetsko tržište. “Ovo je jedan od najboljih albuma objavljenih u Hrvatskoj 2021. godine i pravi korak u karijeri Dunje Ercegović koja ima sve predispozicije za osvajanje svijeta.”

Maja Trstenjak naziva ga pop albumom godine, opisujući ga nevjerojatnim od prve do zadnje sekunde. “Odmjeren, elegantan i decentan, opet bogat i raskošan, veoma čist, senzualan i produkcijski dotjeran do posljednjeg detalja. Pola sata čiste glazbene fantazije, veoma koketne i konkretne. Neka panika počne, jer ovo treba osvojiti svijet. Pop album godine.”

Siniša Miklaužić za album kaže da djeluje moćno, zanimljivo i moderno. “Osam pjesama kroz nepunih 28 minuta prođe u hipu, pa je ponovno preslušavanje gotovo obavezno. Razlog je to zašto album stvarno zvuči moderno i pristupačno, drugačije od svega što je Dunja dosad radila.”

Zoran Stajčić hvali album, secirajući pjesme koje uvlače u hladno-vruću emotivnu igru ljubavnog trokuta, upucavaju plesni ritam ili otkviraju Dunjin rokerski bunt i frustraciju. “Dunja je s “Let Me Panic” kao kantautorica napravila veliki iskorak u nešto za nju novo i nije se pri tome nezgodno okliznula.”

Ana Hotko jednostavno poručuje – nema panike, dobili smo odličan album, dodajući da sjajno osmišljenom lirskom dijelu uz bok stoji onaj glazbeni. “Dunja se i ovoga puta pokazuje kao izvrsna vokalistica koja vješto koristi razne boje i atmosfere svoga glasa. Pokazuje se kao glazbenica koja kao što sluša razne stilove, tako ima sposobnost skladati ih i izvoditi ih.”

Igor Jurilj za album “Let Me Panic” kaže da će ući u hrvatsku glazbenu povijest kao jedan od onih prijelomnih prvijenaca. “Uspjeti emociju učiniti opipljivom umijeće je samo istinski nadarenih umjetnika nesvjesnih svojih kapaciteta zbog čega s lakoćom okupira slušatelja u vremenima manjka pažnje i koncentracije za supstantivan sadržaj.”

Karlo Rafaneli za Dunjin album kaže da je to veliki povratak u novom ruhu, te da prave stvari za nju tek dolaze. “Kroz jedva pola sata trajanja Ercegović i Klaić predstavljaju izrazito definiran zvuk i niz izvrsno strukturiranih i pamtljivih pjesama.”

Album je u samo tjedan dana od izlaska skupio preko 75 000 steamova, dok Spotify broji preslušavanja od SAD-a i Brazila, preko UK, Njemačke, Francuske, do Italije i Ukrajine. Bad Daughter se vrti na engleskim, njemačkim, francuskim radijima, pa sve do onih u Skandinaviji.

Dunja Ercegović je na široj glazbenoj sceni poznatija kao Lovely Quinces, mlada i izrazito talentirana kantautorica koja je od samog početka visoko iskočila sa svojim osebujnim, drskim i duboko emotivnim stilom. Bad Daughter nova je stranica u Dunjinoj karijeri, kao i velika potvrda njezine kreativnosti, svestranosti i talenta da jednako dobro i uvjerljivo pliva unutar više različitih glazbenih žanrova.

Novi album donosi osam pjesama, među kojima su i do sada objavljene “Favourite Game”, koju prati i sjajan video spot, kao i “Thick”, te najnoviji singl “New Lover”. Objavljen je za LAA, a dostupan je na svim streaming servisima.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 25 minuta

Patricia i Barbara uspješno promoviraju ljepote Vukovarsko-srijemske županije

U 17 godina postojanja, članice Udruženja manekena Loreena Vinkovci osvajaju lente na svim izborima ljepote na kojima se natječu. Put...

Sportprije 1 sat

Judo klubu “Olimp” Vinkovci 9 odličja na Sakura kupu

Tijekom proteklog vikenda, u Svetoj Nedelji održan je Sakura kup na kojem je sudjelovao 461 natjecatelj iz 31 klub. Judo...

Aktualnoprije 2 sata

Srednja strukovna škola u kampanji “Oboji svijet narančasto”

Učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, njihovi nastavnici i ravnatelj Domagoj Bujadinović danas su u središtu grada prolaznicima dijelili zaštitne maske....

Aktualnoprije 3 sata

U Hrvatskoj 728 novooboljelih, preminula je 51 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 728 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a umrla je 51 osoba, izvijestio...

Vijestiprije 3 sata

Prva gostujuća pobjeda za MNK Vinkovce

MNK Vinkovci jučer su gostovali u Požegi kod MNK Jakšić i upisali pobjedu sa 6:4. Plavi su u utakmicu ušli...

Aktualnoprije 3 sata

Na blagdan svetog Nikole obilježen dan Mjesnog odbora Zagrebački blok

Mjesni odbor Zagrebački blok danas, na blagdan svoga zaštitnika, svetog Nikole biskupa slavi svoj dan. Obilježavanje je započelo odavanjem počasti...

Vijestiprije 4 sata

U Vukovarsko-srijemskoj 1 nova pozitivna osoba, 67 bolesnika hospitalizirano

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 1 nova  pozitivna osoba  na COVID-19...

Vijestiprije 5 sati

ROADPOL – akcija mreže prometnih policija Europe

U tjednu od 6. do 12. prosinca, na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije, prometna policija provodit će preventivno-represivnu akciju pojačanog nadzora...

Najčitanije