17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Božićnice od 40 do 60 eura za 3700 vinkovačkih umirovljenika

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Gradski proračun računa godišnje s božićnicama i uskrsnicama za vinkovačke umirovljenike, no s tendencijom povećanja iznosa i podizanja cenzusa.

Ove godine tako su svi oni s mirovinom do 450 eura ušli u kvotu božićnica Grada Vinkovaca s iznosom 40 eura, a oni koji primaju do 340 eura penzije, podići će na gradskoj blagajni 60 eura.

„Hvala im, ugodno sam iznenađena i sretna jer nisam do sada ulazila u cenzus s mirovinom od 420 eura”, rekla nam je nakon najnovije informacije Janja Mihić koja sa suprugom Mijom, iako žive od dvije mirovine, kaže kako nije lako spojiti kraj s krajem, a za Božić će djeci na ručak.

„Primam 428 euro mjesečne mirovine pa je ovih 40 eura bolje išta nego ništa. Potrošit će se za Božić i Novu godinu”, podijelio je s nama Ivan Horvat.

Iako supružnici Jezidžić prelaze spomenuti cenzus, a s obzirom na nešto viša primanja, podržavaju ovu odluku i drago im je da se umirovljenicima koji danas najteže žive pomaže i na ovaj način.

Od viška glava ne boli, složili su se naši sugovornici koji kažu, svaka pomoć je dobrodošla i ima svoju težinu premda uvijek može biti bolje.

U predviđenu kvotu ulaze i korisnici osobne invalidnine, a gradska uprava osigurala je za svakoga od njih također po 40 eura.

Ukupno ove godine Grad Vinkovci obuhvatit će s proračunskih gotovo 200 000 eura 3 700 umirovljenika za koje je jednokratna novčana pomoć uoči blagdana rasla nešto više od 20%.


„Moramo se voditi uvjetima u određenom trenutku i to je jedan od osnovnih razloga pomoći našim umirovljenicima jer znamo da mirovine nisu dostatne. Iako pomalo rastu, paralelno rastu i cijene, i potrebe pa ako smo i ovim skromnim iznosom pomogli barem malo, bit ćemo sretni. Pozivam sve narednih dana pratiti gdje kako i kada podići svoju božićnicu i da učine to u najkraćem mogućem roku kako bi se na vrijeme pripremili za blagdane”, naglasio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Ove godine otprilike 500 umirovljenika više dobit će božićnicu što je oko njih 3 722. Cenzus je povećan za nešto više od 20 posto u odnosu na uskrsnice, a s obzirom na inflaciju u dogovoru s gradonačelnikom i u skladu s proračunnskim mogućnostima”, kazao je predsjednik Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca Marinko Lukenda uz najavu planiranog daljnjeg povećanja ove stavke proračuna iduće godine, a prateći inflatorna kretanja.

Isplata božićnica kreće u srijedu 6. prosinca od 8 do 15 sati na blagajni gradske uprave za umirovljenike kojima prezime počinje od A do L.

Idućeg dana, u četvrtak 7. prosinca u istom vremenu, za sve s prezimenima od LJ do Ž.

Pri tome je potrebno uza sebe imati osobnu iskaznicu i OIB, a isto vrijedi i za treću osobu koja će u ime umirovljenika podići iznos božićnice. Za sve koji primaju inozemnu mirovinu obavijest kako moraju ponijeti potvrdu o mirovini, a kako bi se utvrdilo na licu mjesta ukupan iznos primanja.

Vlada je već šesti puta povećala izdavanja za umirovljenike, uz primjerice kovid i inflatorni dodatak te rast mirovina pa i ova gesta gradske uprave oslikava svojevrsnu brigu i skrb za osobe treće životne dobi, a koje su u svoje vrijeme zadužile grad, radeći i stvarajući, a sada zaslužuju dostojanstveno živjeti u zasluženoj mirovini, poručuju odgovorni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno