17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Branitelji: U Hrvatskoj nitko nema ovakav prostor

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Do sada su zajednički jutrom prvu kavu ispijali u Charlieju, od Božića će vjeruju samo par koraka dalje, u Gundulićevoj, u zgradi bivše knjižnice čije je preuređenje u Dom hrvatskih branitelja Grada Vinkovaca počelo.

Bit će ovo adresa onih koji žele upoznati ljude koji su branili grad i cijelu Hrvatsku, najavljuju nakon ovotjednog sastanka s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem uz podršku Ministarstva branitelja. Sve se posložilo.

“Nakon kontakata s ministrom Tomom Medvedom i dobrom voljom gradonačelnika Ivana Bosančića odlučeno je taj prostor ustupiti braniteljskim i stradalničkim udrugama koje djeluju na prostoru grada. Da nije do toga došlo, tako raseljeni, neki bi se i ugasili zbog nedostatka prostora. Ovo je pun pogodak, svaka im čast!”, ocjenjuje predsjednik Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade Kune Vinkovci i predsjednik Koordinacije branitelja i stradalnika Vukovarsko-srijemske županije Damir Dujić.

Dodaje kako su sve detalje dogovorili na sastanku s gradonačelnikom, prostora ima, a posebno ih raduje što će bivši dječji odjel i igraonicu prenamijeniti u Spomen sobu i konferencijsku dvoranu za okupljanje, prezentacije, psihosocijalne i druge radionice koje provode, najavljuje. U projekt adaptacije uključena je vinkovačka Razvojna agencija VIA koja će s Ministarstvom branitelja pokušati osigurati uređenje i opremanje. Sigurni su kako neće biti problema, sretni jer je riječ o, kažu, vrhunskom prostoru s idealnom lokacijom u samom središtu grada, svima dostupnom, a pristupom prilagođenom invalidima. Glavni cilj je ispunjen jer će sada u jednom prostoru djelovati više udruga neposredno surađujući i pomažući si, od veterana, stradalnika, roditelja, braniteljica, Specijalne policije, HOS-a i ostalih. Za dvorišni prostor već imaju poseban plan. Sami će ga urediti sa sjenicom za druženja na otvorenom.“Puno nam znači ovaj potez kojim ćemo sve udruge biti napokon na jednom mjestu. Izuzetan je, velik s konferencijskom dvoranom, svaka udruga ima svoj ured. Mislim da u Hrvatskoj nitko nema ovakav prostor”, kaže u ime Udruge Specijalne policije Damir Ležaić i odgovorna osoba za komunikaciju u ime branitelja Grada Vinkovaca.

“Napokon! Od rata smo ovom težili. Nije da nismo imali prostor, ali nismo bili na istom mjestu. Kada ste razbacani po gradu, niste svima ni na ruku. Ovo je nešto izuzetno odrađeno, što nam je gradonačelnik dao taj prostor i omogućio da svi branitelji, na nivou cijeloga grada budu na jednom mjestu. Prostor je velik, prostran i otvoren za sve udruge i građane koji se žele družiti s braniteljima, da se ne sastajemo po kafićima nego svoji u svom i kao pravi domaćini ugostimo svakoga. Želja nam je dio života prepričati mladima i djeci, želimo da nam dođu ne opterećujući ih, samo da upoznaju ljude koji su branili grad i cijelu Hrvatsku”, poručuje predsjednik ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Grada Vinkovaca, Vlado Smolčić.

Hrabre, žive ljude koji su na Vratima Hrvatske stvarali slobodnu državu…

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno