26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Brigadir Ante Čokolić 23 puta izbjegao smrt i svoje iskustvo prenio na papir

Više od autora

Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U organizaciji 5. gardijske brigade Sokolovi u crkvi sv. Ilije na Meraji održana je promocija knjige „23 Ni ovo nije bija moj dan” autora brigadira Ante Čokolića, pripadnika 4. gardijske brigade Pauci. U knjizi brigadir Čokolić opisuje svoje iskustvo ratnih godina koje je proživio i kako sam navodi pet najljepših i najtežih godina života. Knjiga je svojevrstan dnevnik u kojem se kroz prizmu vjere prisjeća svojih prijatelja, suboraca, „braće po oružju”, zajednički proživljenih trenutaka te ratnih stradanja i trauma.

„Ante Čokolić je primjer čovjeka, ratnika, vojnika, dočasnika, časnika, a sad i autora knjige i napisao je jednu istinu koja je ugledala svjetlo dana prije skoro godinu dana za koju još nitko nije nijedno slovo iz te knjige demantirao i to znači da je ta knjiga živa istina. Knjiga je o našoj satniji i njezinom putu i Ante je to ovjekovječio da ne ode u zaborav kad mi odemo”, rekao je Jakov Čolak, satnik 4. gardijske brigade i prijatelj autora kojemu je brigadir Čokolić spasio život.

Foto: Jozo Čavar Cupkalo

A u knjizi je brigadir Čokolić opisao i kako je 23 puta Ante Čokolić izbjegao smrt te kako za to nema racionalnog objašnjenja. „Svaki put je rekao: Gospe draga, hvala ti. Gospa nas je stvarno tad spasila”, ističe Čolak.Osim svega navedenog brigadir Čokolić je i humanitarac jer od dosadašnje prodaje knjiga dio sredstava izdvojio je i još uvijek izdvaja za braniteljske obitelji, a vjerujemo kako će tako ostati i nakon predstavljanja knjige u Vinkovcima.

„Danas u našoj Meraji kroz promociju knjige slavimo naše branitelje odavanjem počasti ratnim herojima kroz djelo autora i brigadira Ante Čokolića koji je napisao knjigu koja nas sve može inspirirati jer kroz svoju hrabrost i odanost prema Domovini, satnija je napravila jednu veliku žrtvu i na taj način izborili slobodu za naš hrvatski narod”, istaknuo je na predstavljanju knjige zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca Josip Romić.

Foto: Jozo Čavar Cupkalo
Foto: Jozo Čavar Cupkalo

Povezani članci

Posljednje objavljeno