11 C
Vinkovci
Srijeda, 28. veljače 2024.

Bruce Lee protiv Supermena (Bruce Lee Against Supermen, 1976.)

Više od autora

- vl promo-

Bruce Lee protiv Supermana (Bruce Lee Against Supermen, 1975) [yuposter]Ako se ovo nikad niste pitali onda niste generacija koja je odrasla na honkonškim kung fu eskapadama i kojoj je ovo bila glavna tema razgovora pod odmorom u osnovnoj – i pitanje je jeste li spremni upustiti se u avanturu i pogledati ovaj biser iskopan sa muljevitog dna hrpetine zvane bruceploitation… Jer ovo je legendarni ‘Brus Li protiv Supermena’ – film u kojem nema ni Bruce Leea, a ni Supermana!

Ja sam ga gledao sa 12-13, u kinu, tamo 80-i neke, a evo danas repriziram nakon 30-tak godina, k’o klinac, u 40-tima. Ne mogu potvrditi da ovakva nebuloza nije ostavila traga na mojoj psihi još te 80-i-neke (a da ne spominjem da je pitanje svih pitanja i dalje bez odgovora zbog čega se još uvijek ponekad noćima budim u hladnom znoju…) ) no preživio jesam!

A tko želi testirati svoje limite, dočekat će ga Bruce Li (legenda bruceploitation, Ho Chung Tao) u jednoj od najgorih uloga u karijeri i jednom od najblesavijih izdanaka bruceploitation žanra… Naravno, ne može se ovo mjeriti sa nečim neopisivim poput ‘Clones Of Bruce Lee’, a vjerojatno ni sa, kako se tvrdi, nadrealno nevjerojatnim ‘Dragon Lives Again’ (o tome kad ga konačno pogledam jer DVD je na putu…) – ovo spada ipak u ‘ozbiljniju’ ligu.

A koliko ozbiljnu govori već činjenica da je ovo priča o Zelenom obadu, Katou tj. Carteru (čak je i špica posuđena iz tog TV klasika, ali imena likova su ovdje promjenjena!?) i profesoru kojeg dvojac spašava iz kandži zle bande koja mu pokušava preoteti izum kojim će se suzbiti glad u svijetu – naime, profesor je otkrio način da od nusprodukata prerade nafte napravi – hranu! Hm, do sada sam mislio da sam se nagledao svakakvih ideja (sjetimo se plana da se uništi planeta sterilizacijom muškaraca u ‘Challenge Of The Tiger’) – al’ što je je – ova je za sada nenadje*iva! I tako profesora otimaju, a Bruce Li / Kato / Carter ga spašava, pa ga opet otimaju, pa ga opet spašava, pa onda dečki popi*de i angažiraju Supermana – kineskog brkajliju sa fertunom oko vrata koji će im za 100 000 baksa, 10 mladih komada i kamion alkohola srediti tog Lija / Zelenog obada / Katoa / Cartera / nekoga… zapravo, nije uopće bitno dok god se mlate…


SONY DSC

Ako ne zaspete uz enormno duga automobilska praćenja i potjere u kojima se juri cca 20 na sat i ipak ostanete budni uz skoro pa 10-minutnu scenu trčanja za snajperistom i preživite jednu ničim izazvanu klasičnu razvlakušu (romantičnu šetnju gradom uz ljigavi kineski song), dočekat ćete nezaboravnih posljednjih pola sata (Bruce Li + praćka + rikša + hihotavi cirkusanti, valjda na nekim nedefiniranim opijatima) i fenomenalni (ovo ozbiljno!) finalni obračun sa kineskim Supermanom / Supermenom / nekim… koji jednostavno treba vidjeti da bi se povjerovalo!

Za sve one bez predrasuda ovo je i dalje do jaja urnebes i obavezan podsjetnik na pitanje svih pitanja… [Armanio, Žuti titl, 2011.]

BRUCE LEE AGAINST SUPERMAN: FINAL FIGHT [1976]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno