26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Čak 210 obitelji do sada koristilo stan Hrvatske žene

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Jedno od pitanja na Gradskom vijeću bilo je ono vijećnika Davora Raića, a vezano uz dostupne kapacitete za besplatan smještaj roditelja vinkovačke djece oboljele od teških ili malignih bolesti za vrijeme dok su na liječenju odnosno onkološkim terapijama u Zagrebu.

Društvo Hrvatska žena Vinkovci trenutno radi na tri velika projekta među kojima je i briga o djeci oboljelih od malignih bolesti, a za koje je ovo Društvo još 2008. godine osiguralo i kupilo dvoipolsobni stan u Zagrebu.

„Namijenjen je za potrebe oboljele djece i njihovih roditelja u vrijeme kada moraju imati terapije i liječenja na zagrebačkim klinikama”, podsjetila je predsjednica Ljubica Potočić dodavši kako je kupnji prethodilo nekoliko godina brojnih humanitarnih akcija koje su organizirale i vodile članice Društva, a sve u svrhu prikupljanja novca.

Arhiva

U svom cilju su uspjeli, a odazvali su se brojni građani, donirale tvrtke, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a veliku je donaciju dao i Grad Zagreb.

Od 2008. pa sve do danas potpuno besplatno stan je koristilo oko 210 obitelji, neke duže vrijeme, a gotovo sve u više navrata, izvijestile su.


Kroz ovih 14 godina popravili su i zamijenili dosta toga. Redovne potpore Grada Vinkovaca puno im znače jer su udruga koja nema stalna primanja, dobro paze na svaku kunu i nastoje odraditi što više sa što manje novca, kaže Potočić te dodaje da Društvo ne naplaćuje boravak ni jednom roditelju u zagrebačkom stanu, a režijske troškove također servisiraju redovito na mjesečnoj razini iz blagajne udruge, od nedavno i uz pomoć Županije odnosno uključenih Općina.

Iako su uvijek bile otvorene prema potrebama svih stanovnika županije, početkom prošle godine u sufinanciranje stana uključile su se i neke jedinice lokalne samouprave, posebice Vukovarsko-srijemska županija kako bi poskupljenje obveza lakše premostili, a ujedno i sufinancirali taxi vožnju do bolnice i nazad.

Od 26 općina uključilo ih se 16, a od pet gradova uključila su se četiri.

„Zahvaljujući toj potpori možemo platiti i prijevoz djeteta u kliniku i nazad, a u obližnjoj trgovini kupnju osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština”, govori predsjednica Društva.

I nedavno su članice ponovno osvježile cijeli stan ličenjem, zamjenom dotrajalog namještaja, kućanskih aparata, ali i svih onih sitnica od posteljine, kuhinjskih krpa, ručnika, pribora, sve što je potrebno kako bi boravak ljudi koji ondje nisu svojom voljom, nego prijekom potrebom, bio ugodniji i što fokusiraniji na potrebe djeteta koje treba blizinu roditelja u najstresnijim trenucima bolesti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno