17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Cijene građevinskog materijala i usluge majstora porasle i u ovoj godini

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Početak godine označava i početak nove građevinske sezone kada se formiraju i nove cijene građevinskih radova i materijala. Ako ste prošle godine planirali obaviti rekonstrukciju stana ili kuće i tada vam se činilo skupo ili ste isto to iz nekih drugih razloga prolongirali za godinu poslije, sigurno ste bili u krivu.

Prema analizama stručnjaka, troškovi adaptacija na početku nove godine u odnosu na prošlogodišnje cijene u prosjeku su porasle za 26%. Također, stručnjaci tvrde da je ulaskom u 2024. godinu cijena građevinskog materijala prosječno porasla za 21,31% u odnosu na 2023., a usporedno je cijena usluga postala veća za 30,15%.

Obnova stambenog prostora, a da ne govorimo o gradnji kuće, iznimno je složen posao, zahtijeva puno strpljenja i volje i kolikogod se vlasnici radovali konačnom „proizvodu”, njegovo trajanje može se poprilično odužiti zbog nedostatka kvalitetnih majstora, koji su po nekoliko mjeseci ili čak godinu dana unaprijed zauzeti. Stoga je, kao i u svemu, organizacija i dobar dugoročan plan od velike važnosti kako bi svoje zamisli i ideje mogli ostvariti u nekom prikladnom roku.

Kad je cijena u pitanju, bolje je ne pitati za cijenu jer su to danas cifre od kojih „boli glava”. Od građevinskog materijala najviše su poskupjeli šljunak, pločice, cigle i izolacijske ploče. Primjera radi beton je najprodavaniji građevinski materijal i neophodan je za stabilnost, otpornost i trajnost zgrada, a šljunak, neizostavan dio za betona, skuplji je ove godine nekih 50% nego lani. Kad su cijene u pitanju treba reći da je najmanje rasla cijena armature, staklene vune i gipsa.


Sve to u konačnici daje zaključak da, ukoliko se možda jednog dana odlučite na gradnju kuće, gruba računica glasi ovako. Za skromnu i neluksuznu kuću od otprilike 140 m² stambenog prostora na jednoj etaži za srednji rohbau (zidanje, izrada ravnog krova i limarski radovi) izdvojit ćete cca 75.000 eura. Naravno, tu se podrazumijeva da imate riješeno zemljište i projektnu dokumentaciju, a na ovaj iznos dodaju se svi ostali radovi (stolarija, elektroinstalacije, vodoinstalacije, grijanje, fasada, pločice, podovi itd). No, cijena je nepotpuna, sve ovisi o vrsti građevine koju radite.

Isto tako cijena adaptacije stana ili kuće ne može se točno utvrditi jer sve ovisi o željama i mogućnostima vlasnika, ali slobodna procjena je da za stan od otprilike 50-ak metara kvadratnih u adaptaciju ne krećete ako nemate minimalno 15.000 eura (adaptacija oko 300 eura po kvadratu). To podrazumijeva samo osnovnu adaptaciju s materijalima prosječnih cijena i kvaliteta, dakle ne uključuje nikakav luksuz te kućanske aparate, uređaje i namještaj.

Na kraju treba upozoriti sve oni koji planiraju ući u posao adaptacije ili gradnje da se prije ugovaranja poslova ili donošenja odluka dobro informiraju i provjere kome će povjeriti tako opsežan i skup posao.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno