24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Cijene trešanja idu u nebo

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Sezona slasnih trešanja samo što nije, a već se spekulira o njenoj cijeni koja se ove godine na hrvatskim tržnicama penje do vrtoglavih 100 kuna po kilogramu koliko za prve traže prodavači u Zagrebu odnosno 80 kuna na tržnici u Rijeci.

Trešnja postaje voće za bogate, a cijena joj je u rangu kilograma junetine ili teletine. Prodavači još dodaju kako je ta skupa uvoznog porijekla pa je upitno i koliko je tretirana odnosno što jedemo po toj cijeni.

Na vinkovačkoj tržnici još ih nismo uočili, ali prošle godine cijena kilograma varirala je od 40 do 50 kuna, bilo ih je na svega par mjesta i sezona je trajala vrlo kratko.

Gdje je nestala domaća trešnja?

Nekada je trešnja bila voćka koje si se mogao besplatno najesti u svom dvorištu ili negdje u komšiluku, a najslađe je bilo na stablu dok se ne napušeš. Danas ju rijetki sade, još rjeđima uspijeva, a starih sorti gotovo i nema.

S obzirom na sunce koje nas je grijalo proteklih dana, prve svibanjske domaće trešnje za očekivati je vrlo skoro i na vinkovačkim tezgama, no upitno je koliko i po kojoj cijeni s obzirom na prošlomjesečni mraz kada su bile u punom cvatu.

Poskupljenje od dvadesetak kuna po kilogramu nije normalno, ali očigledno realno. Prodavači kažu, poskupilo gorivo, narasla cijena rada odnosno trošak berbe.

Žalosno je što će si ju samo rijetki moći priuštiti, umirovljenike i nezaposlene da i ne spominjemo jer matematičkim riječnikom rečeno, 10 do 15 kilograma ove zdrave voćke stane u nečija mjesečna primanja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno