U sklopu Prvog festivala dječje knjige u Vinkovcima, danas je u središnjem gradskom parku održana posljednja aktivnost – podjela knjiga uz kreativnu radionicu koja je u pješačkoj zoni okupila brojne mališane.

Knjige se obično prodaju, promoviraju ili kupuju, pa je stoga danas u Vinkovcima organiziran jedan od događaja kakvi se rijetko viđaju kod nas u Hrvatskoj. Naime, u pješačkoj zoni, u sklopu Prvog festivala dječje knjige u Vinkovcima, održana je podjela knjiga. Književnici, gosti Festivala, strpljivo su dijelili i potpisivali knjige i slikovnice svojim najmlađim obožavateljima koji nisu krili oduševljenje. Osim podjele knjiga, mališane je privukla i radionica u kojoj su kroz bojanje i crtanje pokazali svu svoju kreativnost.

“Pokušavamo osvijestiti prisutnost knjige koja je jedan od segmenata u životu koji, ako ne čitamo, nećemo ni razumjeti. Mi smo tu da pokušamo objasniti što se to sve propušta čitanjem i pokažemo zašto je dobro čitati, što se sve time dobiva i zašto je to prednost u životu. To je ujedno i cilj cijeloga Festivala – pokazati ljudima koliko su knjige važne, čak i kada nismo svjesni toga i kada mislimo da nam knjige ne trebaju“, rekla je Snježana Babić Višnjić, književnica i potpredsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Nakon podjele knjiga slijedi ona najteža aktivnost, a to je oproštaj. Skupljaju se polako dojmovi, ali i planira se kako dalje i kako Festival iduće godine dovesti na još veću razinu.