18 C
Vinkovci
Srijeda, 8. svibnja 2024.

Čim sunce ugrije evo i nje: Zdrava i ukusna šparoga

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kraljica proljeća, kraljica povrća, kraljica zdravlja, sve su to nazivi za šparogu, ukusno i zdravo povrće čija je sezona u tijeku, a na vinkovačku tržnicu stižu i s OPG-a Damjanović Kata iz Ivankova. Kupci ih dobro poznaju, rado uzimaju njihove šparoge i vraćaju im se redovito svake godine.

Obitelj Damjanović uzgojem šparoge počela se baviti prije deset godina Krenuli su probno na manjoj površini, a danas šparogu imaju na 4,5 hektara.

Vidjeli smo da šparoga može uspijevati i kod nas u Slavoniji, da su zemlja i podneblje ovdje za nju dobri i odlučili smo krenuti u to. Tada je bilo možda dvoje, troje proizvođača ovdje kod nas, tako da smo bili među prvima, a danas nas je više“, ističe Kata Damjanović.

Uzgoj šparoge dugotrajan je proces. Od podizanja nasada do berbe treba proći određeno vrijeme, pa se zato i kaže kako uzgoj šparoge zahtijeva strpljenje.

Potrebno je tri do četiri godine dok se nasad razvije i krene s prodajom. Mi smo krenuli na manjoj površini kako bi vidjeli kako će uspijevati, a danas šparogu imamo na oko 4,5 hektara“, kaže naša sugovornica.

Damjanovići se bave i proizvodnjom bresaka i jabuka, a pokretanje i proizvodnje šparoga pokazalo se dobrim potezom. Beru je od početka travnja pa sve negdje do početka lipnja. Osim na vinkovačkoj tržnici, svoj štand imaju i na tržnici u Osijeku, a veće količine predaju u zadrugu.

Foto: OPG Damjanović

Šparoga je jako osjetljiva biljka. Ona krene rano u proljeće, čim sunce ugrije evo i šparoge. Međutim, ako zahladi već je problem, to joj ne paše i zaustavlja rast, a može stradati i od mraza. Tako je i ove godine lijepo krenula i sada kako je zahladilo, nema je, ne ide van. Kada je riječ o radovima, šparoga se bere i sortira u vezice ručno, a sam nasad mora se redovito njegovati i održavati. Ima tu dosta posla“, kaže o samom uzgoju Kata Damjanović.



No, bez obzira na količinu posla, u OPG-u Damjanović zadovoljni su rezultatima uzgoja šparoge u koji je uključena cijela obitelj.

Ljudi su je prepoznali. Ukusna je i zdrava je, ljudi probaju, vide to i sve više kupuju. Mi imamo svoje stalne kupce, koji nam dolaze već godinama, koji su se već navikli na našu kvalitetnu i svježe ubranu šparogu, a uvijek ima i onih novih. Bez obzira na to što sve stalno poskupljuje, cijenu nismo mijenjali u odnosu na lani tako da je i ove godine veća vezica 3 eura, a manja 2 eura“, ističe naša sugovornica.

Šparoge su, inače, u samom vrhu zdravih namirnica. Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava, bubrega, srca i krvnih žila, fetusa, kostiju i mišića, pomažu kod dijabetesa i kontrole težine, smanjuju rizik od nekih oblika raka…

Osim što su izuzetno zdrave, šparoge su i vrlo ukusne, a kako ih se sve može pripremiti Damjanovići su na početku i sami morali istraživati te svoja iskustva dijeliti s kupcima.

I meni samoj to je bila nova namirnica i neobičnoga okusa pa tako i našim kupcima. U početku vrlo često su nas pitali kako ih spremiti pa smo i dijelili recepte, a i danas nas stariji ljudi to znaju pitati. Oni mlađi imaju internet i tamo mogu naći stvarno puno recepata. Ja mogu reći jedno: kako je god spremite nećete pogriješiti”, ističe Kata Damjanović.

Zanimljive recepte možete pronaći i na Facebook stranici OPG Damjanović, a sigurno nećete pogriješti, kaže naša sugovornica, niti ako šparogu ukiselite ili zamrznete jer ju tako možete konzumirati tijekom cijele godine, a ne samo u sezoni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno