Na današnju Čistu srijedu ili Pepelnicu počela je korizma, vrijeme priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs. U središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona misu s obredom pepeljenja večeras je predvodio župni vikar Patrik Križanac u koncelebraciji sa župnikom mons. Tadijom Pranjićem .
Predvodeći misu prvoga dana korizme vlč. Križanac uvodno je uputio vjernicima poruku uz početak korizmenog vremena koje traje 40 dana, isključujući korizmene nedjelje.
“Na današnji dan ili, još bolje reći, kroz korizmene dane učimo se još intenzivnije promišljati o Bogu, a produbljivanje promišljanja o Bogu dolazi molitvom, dolazi postom, dolazi samo pokorom. No, to može biti u našem životu učinkovito i neučinkovito. Zato ćemo čuti u današnjem Evanđelju kako Isus kaže: kad nešto činiš, kad činiš nekakvo djelo, neka ti ne zna desnica što čini ljevica, ili: kada se moliš uđi u sobu skrovito, zatvori vrata da drugi ne znaju da moliš ili: kada postiš ne budi smrknuta, iskrivljena lica da svi ostali vide da postiš. Zato što post može biti i grešan post, dakle može biti sebičan post. Mi kad postimo uvijek postimo iz ljubavi prema Bogu, a ne iz nekog samoljublja, sebeljublja”, istaknuo je vlč. Križanac.
Na Čistu srijedu ili Pepelnicu, kazao je, običaj je da svećenik nakon svete mise posipa pepelom vjernike uz riječi “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obrati se i vjeruj Evanđelju”.
“Drugim riječima želi se reći ovo: spomeni se čovječe da si slab, krhak, nježan, neznatan i da ne možeš pobijediti sve navale grijeha bez Boga. Ovisan si o Bogu. I zato ove riječi “Obrati se i vjeruj Evanđelju” jer onaj koji se obrati i zaista povjeruje Kristovoj riječi, on može jednoga dana i baštiniti ono što svi trebamo baštiniti, a to je vječni život. Jer cilj i smisao pokore je uvijek primanje Božjih milosti koje su nam potrebne da nastavimo ovaj život jednog dana u zajedništvu s Bogom”, poručio je vlč. Patrik Križanac.
Pepeo, koji je simbol pokore i poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, također podsjeća i da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca, a za vjernike korizmeno vrijeme, vrijeme je intenzivne molitve, pokore, posta i dobrih djela. U tom vremenu Crkva je proglasila dva dana strogog posta i nemrsa, a to su Čista srijeda ili Pepelnica i Veliki petak. U ostale petke uzimaju se redoviti obroci, ali se odriče mesa. Čega će se još odreći u korizmi vjernici odabiru prema svom nahođenju. Papa Franjo u svom obraćanju na Trgu sv. Petra u povodu Čiste srijede ili Pepelnice, pozvao ih je da se, između ostaloga, odreknu i ogovaranja, glasina i spletkarenja na internetu odnosno tzv. trolanja – vrijeđanja ljudi na društvenim mrežama.