24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Čistom srijedom počelo četrdeset dana priprave za Uskrs

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme. Čistom srijedom počinje četrdeset dana priprave za Uskrs najveći kršćanski blagdan. Na taj dan zapovjedan je post i nemrs za sve vjernike, a mnogi uzimaju upravo ovaj dan kao početak odricanja, molitve i pokore.

Čistu srijedu ili Pepelnicu obilježava obred posipanja pepelom koji označava početak korizmenog vremena. Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Prilikom posipanja vjernika pepelom svećenik izgovara rečenicu “Čovječe sjeti se da si prah i u prah da ćeš se vratiti”. Posipanje pepelom je ujedno znak potrebe za obraćenjem.

Korizmeno vrijeme koje nastupa na Čistu srijedu i traje 40 dana do Uskrsa vrijeme je priprave za slavlje i uskrsnuće Kristovo, ali i naše uskrsnuće, a kroz molitvu i post vjernici žele biti bliži Bogu. Korizma traje do Velikoga četvrtka do Mise večere Gospodnje i početka Vazmenog trodnevlja. U korizmeno vrijeme spadaju i korizmene nedjelje, stoga ona ukupno broji 44 dana, a broj 40 treba tumačiti simbolički. Inače, četrdesetodnevna priprava za svetkovinu Uskrsa temelji se na biblijskoj tipologiji: 40 dana trajao je opći potop, 40 dana Mojsije je boravio na brdu Sinaj, 40 godina su Izraelci lutali pustinjom, 40 dana išao je Ilija prema brdu Horebu, 40 dana vrijeme je u kojemu se Niniva trebala obratiti, 40 dana Isus je proveo u pustinji, 40 dana nakon uskrsnuća Isus je uzašao na nebo.

Korizma broji šest korizmenih nedjelja, a u liturgijskoj tradiciji hrvatskog naroda one su: Čista, Pačista ili Pračista, Bezimena, Sredoposna, Gluha, Cvjetnica. Iako korizma završava na Veliki četvrtak, to ne znači kako prestaje i vrijeme pokore, posta i sabranosti budući da Vazmeno trodnevlje predstavlja vrhunac čitave liturgijske godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno