S ciljem promicanja knjige, ali i ugodnog druženja, 2017. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici sv. Benedikta Nuštar osnovan je čitateljski klub Aleph.
Članice se sastaju jednom mjesečno i to zadnji četvrtak u mjesecu, pa su se tako sastale i jučer.
Knjiga “Otok kamelija” koju potpisuje autorica Tabea Bach bila je tema razgovora za ovaj mjesec, a kako bi druženje bilo ugodnije, budući da knjiga govori i o borbi za zemlju, taj motiv poslužio je kao poveznica s Međunarodnim danom održive gastronomije, 18. lipnja, jer zemlja je nužna za uzgoj i cvijeća i hrane.
I tako, po načelu “ne bilo nam teško”, na stolu čitateljskog kluba našao se čitav niz delicija.
“Jedan od glavnih ciljeva održive gastronomije je i održavanje kulinarske tradicije i njegovanje starih recepata koji su kulturno prepoznatljivi. Za tradicionalna jela, često se koriste lokalne namirnice, čime se dodatno podržava održivost. Naše vrijedne čitateljice su tako pripremile taške s pekmezom, lepinjice, kiflice, soparnik, našlo se i krvavice i kobasice i kolača. Domaćeg soka od mente i bazge… Na kraju rekli bi samo “al se nekad dobro jelo, baš!“, poručila je ovom prilikom Martina Vignjević, ravnateljica nuštarske knjižnice.