11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Cjeloživotno obrazovanje ključno u povećanju zapošljivosti

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Tehničko učilište Vinkovci u suradnji s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. provodi projekt vrijedan gotovo milijun kuna pod nazivom „Obrazovanje je prioritet – Uključivanje odraslih polaznika u prioritetne programe obrazovanja“. Projektom će se omogućiti zainteresiranim osobama besplatne edukacije za zanimanja Pčelar/ica, Njegovatelj/ica starijih i nemoćnih osoba te Barmen/ica – koktel majstor.

Po završetku programa polaznicima će biti dodijeljena uvjerenja o završenom osposobljavanju s pravom upisa u e-radnu knjižicu. U edukacijama mogu sudjelovati: osobe između 15-34 godina sa završenom samo osnovnom školom, osobe s maksimalno završenom trogodišnjom srednjom školom i osobe starije od 34 godine nezaposlene dulje od godinu dana. Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem telefona na broj 032/617-100, mobitela 091/376-1661 ili putem E-mail adrese: tehnicko.euprojekti@gmail.com.

Zanimanje Njegovatelja/ice deficitarno je zanimanje, što znači da na tržištu rada nedostaje upravo ovog stručnog kadra. U kombinaciji s visokom nezaposlenošću, ne čudi povećanje interesa upravo za tim humanim zanimanjem. Broj starijeg stanovništva konstantno raste pa su njegovatelji postale nužne osobe koje pružaju pomoć starijim osobama u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

Osim za Njegovatelja/icu, unutar ovoga projekta zainteresirani mogu izabrati i edukaciju za Barmena/icu što je u turističkoj zemlji kao što je Hrvatska izrazito traženo zanimanje koje tijekom sezone nudi poprilično dobra primanja.

U Slavoniji se ne treba posebno naglašavati važnost uzgoja pčela, kao i važnost pčelarstva kao profitabilne poljoprivredne grane. Edukacija za Pčelara/icu može svima zasigurno donijeti mnoga nova poželjna iskustva i vještine koje mogu biti dugoročno isplative. Ovaj projekt će dovesti do poboljšane integracije dugotrajno nezaposlenih osoba s nižim razinama obrazovanja u društveni život zajednice kroz stjecanje novih vještina, poboljšanje znanja i poticanje aktivnog uključivanja na tržište rada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno