7 C
Vinkovci
Srijeda, 5. listopada 2022.

“Crne točke” hrvatskih cesta

Više od autora

- vl promo-Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je 55,433.982,80 kuna za projekt “Sanacija opasnih mjesta (Uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama”. Hrvatske ceste, kao korisnik tog projekta, njime će sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske. Navedeni projekt sanacije crnih točaka na hrvatskim cestama provodi se u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture kojem je cilj povećanje sigurnosti na cestama.

Svrha ovog projekta, objašnjavaju u Ministarstvu, jest poboljšanje cestovne infrastrukture sanacijom opasnih mjesta na državnim prometnicama, odnosno, smanjenje broja nesreća s materijalnom štetom te smanjenje broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama. Hrvatske ceste su prethodno izradile dokument „Plan provedbe sanacije opasnih mjesta na državnim cestama RH“ temeljem tada važeće metodologije za identifikaciju opasnih mjesta.

Shodno toj metodologiji na državnim su cestama u razdoblju do kraja 2016. identificirana 32 opasna mjesta od kojih je devet već sanirano, a preostala 23 opasna mjesta predmet su ovog projekta. Te 23 crne točke raspoređene su u 12 županija i to u Zagrebačkoj (1), Karlovačkoj (2), Varaždinskoj (1), Bjelovarsko-bilogorskoj (1),Primorsko-goranskoj (7), Požeško-slavonskoj (2), Vukovarsko-srijemskoj (2), Brodsko-posavskoj (1), Zadarskoj (2), Ličko-senjskoj (1), Šibensko-kninskoj (1) i Splitsko-dalmatinskoj (2).

Na državnim su cestama u razdoblju do kraja 2016. identificirana 32 opasna mjesta od kojih je devet već sanirano, a preostala 23 mjesta predmet su projekta.
Crne točke raspoređene su u 12 županija od kojih su dvije u našoj županiji.

“Crne točke” koje navodite su bile ulaz u Ivankovo (zavoj u ulici Bošnjaci-tzv. Pičkovac) i križanje ulica Ruđera Boškovića i Matije Gupca u Vinkovcima. Međutim, ove lokacije na prometnicama su bile označene kao kritične u prometu prije tri godine. Od tada do danas na ovim lokacijama se nisu učestalo događale prometne nesreće da bi ih opravdano i dalje zvali “crnim točkama”. No, obzirom da su u određenom vremenu te lokacije bile sporne po učestalosti događanja prometnih nesreća, izrađena je projektna dokumentacija kojom je predviđena potpuna rekonstrukcija kolnika u ulici Bošnjaci u Ivankovu odnosno postavljanje semafora na križanju ulica Ruđera Boškovića i Matije Gupca u Vinkovcima”, kako navode iz PU Vukovarsko-srijemske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno